Dulapul cu arome

Sarea – ingredientul minune

Dulapul cu arome reprezintă ceea ce dă farmec mâncării și dulciurilor. În el vom găsi întotdeauna condimente picante, dulci, sărate sau care mai de care mai aromate și încântătoare! Gustul și aroma delicioasă a mâncării este dată de ierburile parfumate, uscate sau verzi, de esențele naturale de vanile, scorțișoară, arțar și câte altele….Dar ceea ce dă cu adevărat gust mâncării este sarea.

Sarea sau clorura de sodiu (NaCl) este formată din 39,4% Natriu și 60,6%Clor. Este o substanță solidă ionică, cristalină și solubilă în apă. Sarea este albă cristalin, iar în comerț o găsim în diferite forme cum ar fi măcinată fin, sub formă de cristale mici ca și zahărul, sau sub formă de drob. De obicei în bucătărie se folosesc primele două tipuri de sare: cea fină pentru gătit, iar cea formată din cristale la murături.

Proprietățile sării fac din această un conservant și un condiment principal în bucătărie. Doar cei care sunt supuși unui regim alimentar vor evita sarea în hrana pe care o consumă. Aceasta contribuie la creșterea presiunii osmotice intracelulare și a presiunii sângelui. Pentru cei care nu știu, sarea poate fi substituită cu clorură de potasiu (KLC), aceasta neavând efectele menționate mai sus asupra corpului uman, dar totodată având și un gust diferit. De asemenea sarea mai poate fi înlocuită și cu zeama de lămâie atunci când aceasta poate fi folosită. De exemplu putem folosi zeamă de lămâie în loc de sare peste salate, carne prăjită sau chiar în unele sosuri.

Sarea poate conține substanțe adăugate în următoarele cazuri:

  • pentru reducerea higroscopicității (carbonat de calciu, carbonat de magneziu, hidroxid de aluminiu, silicați etc)
  • pentru suplimentarea de vitamine sau cu substanțe minerale (Iod, acid folic, Fluor)
  • pentru îmbunătățirea gustului adăugând alte condimente (vegeta, cuburi Knorr etc)

Folosită în cantitate mică în mâncare, aceasta dă gust mâncării și combate balonarea. Putem face referire și la alte roluri ale sării: combate alterarea, o putem folosi chiar la sfărâmarea poleiului, băile cu apă fierbinte suportabil cu sare combate răceala (în aceste caz putem folosi și sare de baie sau sare marină, dar merge chiar și sarea de bucătărie ameliorând durerile reumatice).

Pentru a menține sarea uscată în recipientul în care este pusă, este recomandată punerea câtorva boabe de orez pe fundul acestuia.

Sarea nu este recomandată în cantități mari femeilor însărcinate sau celor care au indicații cu privire la acest lucru deoarece menține apa în corp.

Sarea a fost întotdeauna considerată un ingredient de preț în orice bucătărie. Fără ea hrana noastră ar avea un gust total diferit. Mulțumim Creatorului sării pentru faptul că ne-a dat și acest ingredient minute în „dulapul cu arome” de acasă.

 

Anunțuri

Un gând despre „Sarea – ingredientul minune

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s