Ce avem la prânz?

Pâine de casă

Există o sumedenie de rețete de pâine care mai de care mai la modă: cu cereale, neagră, cu semințe în ea, integrală, cu mălai și așa mai departe. Însă una din cele mai rapide și mai simple rețete pe care eu o știu de la bunica este următoarea:

  • 1 k g făină
  • 2 plicuri drojdie uscată 
  • două linguri zahăr sau miere
  • 400-450 ml apă călduță (2 pahare aproximativ) 
  • O jumate lingură sare
  • 1-2 ouă obțional (oul conferă consistență)

Pui mai bine dintr-un sfert de făină într-un lighean, pui sarea, zahărul, drojdia și apa și amesteci bine până se formează o pastă moale. (Dacă pui miere, o adaugi după ce ai turnat apa, pentru că altfel se lipește drojdia de ea și nu se va topi ușor). Frămânți și  restul făinii pe rând până devine un aluat nici moale nici tare care nu se lipește de mâini. După ce ai terminat de frământat, pui aluatul la crescut. Când a crescut, îl iei, îi dai diferite forme de pâine sau covrigi, le pui într-o tavă învelită  cu hârtie de bucătărie, le lași să crească pentru 20 de minute la o temperatură călduță,  le ungi pe deasupra cu apă cu zahăr și le dai la copt la 160 grade. Cuptorul nu trebuie încins înainte. Până se încinge, pâinea mai crește și în el. Poți pune mac sau sunan deasupra. Sunt gata când au culoarea aurie închisă. Stă în cuptor 30 -35 minute. După ce o scoți din cuptor, o mai ungi încă o dată cu apă și zahăr și le acoperi cu hârtie de bucătărie și un prosop gros. Așa se va înmuia coaja. Când este rece complet, o păstrezi în pungi de plastic închise sau cutie specială pentru pâine.

Anunțuri

2 gânduri despre „Pâine de casă

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s