Lumea în culori obiective

Prostituția – o problemă socială

Este ceva vreme de când am studiat și scris cele de mai jos, dar opinia mea nu s-a schimbat în acest sens. Trăim într-o lume în care legile morale sunt încălcate și de fiecare dată omul încearcă să găsească o nouă scuză pentru încălcarea lor. Rubrica „Lumea în culori obiective” are drept scop redarea problemelor sociale actuale, precum și sugerarea de soluții și proiecte practice pentru a evita sau rezolva sau îmbunătății problemele sociale prin care trecem zi de zi. Pentru unii poate acestea par neînsemnate, dar realitatea este că zi de zi ne izbim de aceste probleme care îngreunează sistemele sociale sau chiar le împriedică să funcționeze corect și normal.

Primul subiect abordat aș vrea să facă referire la prostituție, deorece este una din cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea.

 1. Destinatarii proiectului:

Prostituția reprezintă una din cele mai frecvente probleme ale societății tututor  timpurilor. Ca termen ea este definită ca fiind: „Faptă (infracțională) comisă de femeia care practică relații sexuale cu diverse persoane pentru a-și procura mijloacele de existență[1] sau mai este definită ca fiind „ocupație a femeii care întreține relații sexuale contra unei plăți sau a unor avantaje materiale; stare în care membrii societății duc o viață sexuală instabilă, schimbându-și partenerii.[2]

Victimele prostituției sunt în special femeile, în proporții mai restrânse și bărbații, iar în cazurile cele mai grave, copiii. În acest caz putem vorbi de prostituție voită și prostituție forțată. Prostituția reprezintă o problemă foarte complexă la ora actuală, cu atât mai mult cu cât se vorbește tot mai mult despre legalizarea ei!

Proiectul nostru vizează următorii destinatari:

–          Femeile prostituate la liberă alegere

–          Bărbații prostituați

–          Femeile prostituate sechestrate

–          Copiii abuzați sexual sau folosiți pentru câștiguri în urma prostituției

Cu alte cuvinte, destinatarii acestui proiect sunt persoane implicate cu sau fără voia lor în practici sexuale care duc la anumite câștiguri mai mici sau mai mari, provenite ca plată din partea clienților.

 1. 2.     Justificarea nevoii intervenției:

 Este nevoie de a lua în serios problema prostituției datorită efectelor pe care le are ea asupra societății și persoanelor care sunt exploatate prin aceasta. Câteva din efectele prostituției sunt prezentate mai jos:

–         Prostituata este dezumanizată prin aceea că servește ca obiect în scopul satisfacerii sexuale. Persoanele care „prestează” aceste servicii sunt expuse adesea amenințarea integrității lor fizice

–         Persoanele care practică prostituția sunt cel mai adesea victime ale abuzurilor sexuale, violurilor și violenței.

–         impactul abuzului asupra copiilor arată că victimele violenței își pot pierde simțul integrității fizice și psihice

–         tinerele prostituate minore suferă durere, umilință și degradare în mâinile proxeneților lor și clienților. Sunt susceptibile de a contacta boli prin transmitere sexuală și sarcini nedorite.

–         Persoanele care practică prostituția sunt mai expuse violențelor, abuzurilor, contaminării cu boli cu transmitere sexuală precum și mai expuse riscurilor de a fi omorâte sau supuse la perversiuni sexuale

–         Prostituția încurajează homosexualitatea, care este o ofensă la adresa familiei și a unei societăți normale.[3]

–         Valoare individului este încălcată prin folosirea persoanelor ca simple obiecte pentru satisfacere în scopul unui câștig

 1. 3.     Activitățile:

Este destul de greu să acționăm pe teritoriul întregii țări în ceea ce privește prevenirea și stoparea prostituției, cu atât mai mult cu cât se fac presiuni pentru legalizarea ei. Este greu să lupți împotriva exploatării sexuale și în același timp să o accepți din punct de vedere legal.

De aceea cred că în cazul prostituției trebuie intervenit secvențial. Conform unui studiu realizat între anii 2003 – 2006:

–  21% sînt bărbaţi şi 79%  femei;

–   vîrsta medie a victimelor femei este de 20 de ani, iar a victimelor bărbați – de 25 de ani;

–   În 38% din cazuri între victimă şi traficant existau legături de prietenie sau de rudenie pînă la momentul săvîrşirii infracţiunii;

–   17% din victime la momentul racolării aveau studii medii incomplete, 78% – studii medii, 5% –  studii superioare incomplete;

 –  64% provin din mediu rural şi 36% din mediu urban (6% provin din Transnistria);

Stadiile de acțiune ar trebui împărțit pe etape astfel:

 • Investigarea și identificarea la nivel județean și local a bordelurilor precum și a victimelor abuzurilor sexuale sau a persoanelor suspecte în cazuri de proxenetism. Acest lucru necesită o colaborare foarte bună cu autoritățile de poliție locale și județene.
 • Inducerea unei campanii antiprostituție în rândul populației precum și informarea populației prin spoturi publicitare, pliante, întruniri în locuri publice despre riscurile prostituției, dezavantajele ei, efectele ei asupra practicanților voiți și a victimelor. Sensibilitatea opiniei publice.
 •  Înființarea de centre cu servicii gratuite pentru consilierea și reabilitarea victimelor prostituției, care să permită reintegrarea în societate a acestor persoane precum și mărirea stimei de sine, consiliere psihologică și socială, ajutarea în găsirea unor locuri de muncă și abordarea și implicarea în rezolvarea altor probleme în funcție de caz.
 • Organizarea de campanii antiprostituție și informare în legătură cu efectele și riscurile prostituției în școli, licee și universități în scopul prevenirii prostituției și a abuzurilor sexuale
 • Implicarea activă a populației în campaniile antiprostituție prin mass media, prin diferite concursuri nediscriminatorii bine organizate, prin emisiuni televizate cu participare deschisă din partea telespectatorilor, prin presă și alte mijloace posibile.
 • Strângerea de fonduri pentru acest proiect prin diferite modalităţi precum conceperea unui banchet pentru persoanele importante în vederea organizării de donaţii, donaţii de orice fel, găsirea de voluntari pentru locurile unde este nevoie de ei.
 1. 4.     Resursele:

Este destul de greu de găsit resurse pentru astfel de proiecte, cu atât mai mult cu cât iau fiinţă tot mai multe organizaţii pe diferite profiluri. O mare influenţă în strângerea fondurilor o are mass media. Curiozitatea populaţiei şi setea de a cunoaşte ce se întâmplă în culise pot fi folosite ca o resursă în acest caz. Conceperea unor emisuni în care sunt prezentate cazuri reale a victimelor prostituţiei (prin păstrarea confidenţialităţii) pot sensibiliza populaţia şi măresc implicarea ei în acest sens din punct de vedere financiar, moral.

O altă resursă este ajutorul autorităților locale și județene oferit în aceste campanii, precum și în implicarea activă în descoperirea victimelor prostituției.

De asemenea pot fi resursele financiare oferite din partea statului cu privire la reabilitarea persoanelor cu probleme precum şi resurele din partea diferitelor organizații implicate în acest sens.

Biserica poate fi folosită ca o resursă morală și spirituală în societate.

 1. 5.     Rolul bisericii:

Biserica are un rol important în societate, în toate domeniile vieții cotidienii. Biserica trebuie să fie o mărturie a Domnului Isus Hristos până la venirea Lui. Și în acest domeniu, ca  reprezentant al cerului pe pământ, biserica trebuie să ia anumite măsuri cu privire la prevenirea prostituției, combaterea ei precum și combaterea a tot ceea ce ține de sexualitate care nu este în acord cu principiile biblice. În cuvântul lui Dumnezeu apar mai multe forme de manifestări sexuale, pe care Biblia le aprobă sau nu. De fapt singura relație sexuală acceptată de Biblie este cea dintre soț și soție, iar orice altă formă de relații sexuale, fără a face discriminare, Dumnezeu prin Cuvântul Lui o interzice!

Dumnezeu are scopul de a crea o societate plină de pace, dragoste și armonie, de ordine și logică, în care oamenii să nu se simtă amenințați. Putem spune că astăzi parcă mai mult ca oricând Satan, lumea și firea se luptă prin orice mijloc să cucerească teritorii în sufletele oamenilor. Una din cele mai puternice arme ale lui este pofta nebună după plăcere, iar în acest scop se folosește de pornografie sub toate formele difuzate de mass-media, de diferite organizații care apără drepturile homosexualilor și al lezbienelor, acceptarea adulterului și concubinajului în numele iubirii și de tot mai multe multe lucruri pe care noi uneori nici nu ni le închipuim. Rolul bisericii este acela de a identifica metodele folosite de Satan în acest sens și de a lupta împotriva „libertății” practicilor sexuale de orice fel. Indiferent că este vorba doar de relații sexuale în afara căsătoriei, de prostituție deliberată sau de manifestări sexuale mai grave, toate acestea nu trebuie aprobate, tolerate de biserică. Biserica se poate folosi de studii biblice, de părtășia în comunitate, de educarea copiilor proprii și de  influenţa pozitivă pe care o poate avea asupra societăţii, făcând totul ca pentru Domnul.

 1. 6.     Efectele preconizate:

Prevenirea și combaterea prostituției și a abuzururilor sexuale reprezintă o muncă dificilă pentru societate, autorități, biserică și individ. În ce priveşte efectele preconizate, printre cele pozitive aș numi: scăderea actelor de proxenetism, scăderea numărului femeilor și copiilor abuzați sexual sau exploatați sexual, o societate mai morală și mai sigură, încadrarea pe piața muncii pe diferite calificări a femeilor, copiilor sau persoanelor care au fost exploatate sexual sau care au practicat prostituția în mod deliberat.

Efectele negative nu vor întârzia să apară, iar printre acestea pot fi numite: amenințări din partea proxeneților la adresa autorităților, riscul de a fi implicat în prinderea părților implicate în proxenetism sau exploatare sexuală, abuzuri la adresa celor incluşi în combaterea prostituției și uneori chiar riscul de a pierde viața celor implicați. Lumea interlopă este o lume periculoasă, gata să facă orice pentru a scăpa de pedeapsa autorităților şi câștigul lor să nu fie afectat. De aceea riscurile uneori sunt multiple.

 1. 7.     Concluzie:

Prostituția și exploatarea sexuală reprezintă o abatere gravă de la normele sociale dorite. Legalizarea prostituției nu rezolvă problema ei, ci doar conduce la adăpostirea sub umbra legii a infracțiunilor comise de proxeneți și la o amorțire a societății și a autorităților. Cred că legalizarea și acceptarea prostituției nu va face decât să înrăutățească această problemă socială, dacă plecăm de la premiza conform căreia dacă nu putem scăpa de o boală socială, este mai bine să o acceptăm și să o luăm de bună. Prostituția de orice fel nu va fi niciodată o muncă obișnuită, așa cum încearcă să ne dovedească unele organizații sau unele state, ci dimpotrivă, acest lucru dovedește lipsurile morale ale societății în care trăim. Trupul este templul Duhului Sfânt, deci trebuie păstrat în sfințenie.


[1] Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998

[2] Marele dicționar de neologisme, Florin Marcu, Editura Saeculum, 2000

Anunțuri

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s