Dulapul cu arome

Piperul – picantul din mâncare

Dicținarul definește piperul ca fiind „plantă tropicală din familia piperaceelor cu tulpină lungă sau subțire, târâtoare sau agățătoare, ale cărei fructe în formă de boabe sunt folosite drept condiment.”

Se pare că piperul este unul din primele trei condimente folosite în bucătărie. Acesta este folosit de oameni sub diferite forme și întrebuințări încă de acum 4000 de ani, de-a lungul tipului acesta valorând la fel de mult ca și aurul. Piperul este fructul plantei Piper Negrum, apartenentă a unei familii tropicale de plante.

Piperul se găsește în patru forme: piper negru, piper alb, piper roșu și piper verde. Cele mai întâlnite tipuri în bucătăriile noastre sunt cel de piper negru și de piper alb. Între cele patru tipuri de piper există diferențe distincte nu doar la culoare, ci și la gust, intesitatea picantului și arome. De exemplu piperul alb este mai iute decât piperul verde, iar piperul negru și cel verde sunt mai aromate, pe când piperul roșu este și puțin dulce.

Primele urme ale faptului că piperul a fost folosit acum patru mii de ani apar în sudul Asiei, deși ca și plantă este originală din India. Cu secole în urmă piperul era semnul bogăției în casă, și era folosit atât în bucătărie cât și în alte întrebuințări. Aroma acestuia poate ține ani întregi la fel de intens, deși piperul boabe își păstrează mai bine aroma. Cele mai vechi tipuri de piper cunoscute sunt cele de culoare neagră și albă, piperul verde și cel roșu fiind descoperite mai recent.

Piperul nu este un ingredient principal sau necesar omului precum sarea, și totuși el încununează aproape fiecare meniu. Cel mai mult acesta este folosit în prepararea cărnii, deocarece evidențiază gustul acesteia.

O lingură de piper conține 13 % din necesarul zilnic de mangan al corpului uman, 8% din cel din vitamina K, 7% din necesarul de fier și 5% din necesarul de fibre. Este foarte benefic digestiei, acesta stimulând producerea acidului hidrocloric în stomac, atât de necesar acesteia. Pe de alta parte, piperul mai este raspunzator si pentru efectul de transpiratie (prin care se elimina toxinele din organism) dar si pentru efectele diuretice si producerea urinei. O alta cale prin care piperul isi demonstreaza calitatile este scoasa in evidenta prin proprietatile antioxidante si antibacteriene, dar si prin faptul ca este capabil sa sparga in mici particule, aproape de dizolvare, acumularile de grasime. Piperul mai actioneaza si ca un stimulator pentru organism, in sensul ca absorbtia anumitor nutrienti este sporita atunci cand intra in functiune alcaloizii din piper. Practic – seleniul, vitamina B si betacarotenul sunt absorbite mai rapid si mai eficient in organism atunci cand piperul este folosit in alimentatie. Continut caloric: 10 la 5 grame.

Contraindicatii: Piperul este scos complet din alimentatia pacientilor care au avut operatii in regiunea abdomenului sau care sufera de ulcer, din cauza efectului iritant asupra intestinelor.

Putem menționa încă câteva tipuri de piper de care cei mai mulți dintre noi nici n-am auzit:

  •  Piperul citronat – un amestec de mirodenii compus din piper alb sau negru și coajă sau aromă de lămânie
  • piperul roz – un gust aromat asemănător boabelor de ienupăr
  • Piperul de Cayenne – deși este numit așa nu este piper ci este arnei iute măcinat, are un gust amărui cu aromă de fum
  • piperul Kubeben – iute, amar și puțin lemnos. Este folosit mai mult în bucătăria nord-africană
  • piper Szechuan – cu gust acrișor de lămâie. Este folosit în mâncărurile asiatice.

Putem vorbi chiar de o terapie cu piper: Factorul curativ: boabe
Afectiuni pentru care se recomanda: astenie; infectii in gat, guturai; sensibilitate la frig – circulatie sangvina; reumatism; balonare.

Recomandari:
– ceai din pudra de boabe impotriva infectiilor in gat, guturaiului
Efectele sunt aproape imediate: gatul se descongestioneaza, narile se desfunda, o fierbinteala placuta se raspandeste in intreg corpul. Raceala trece instantaneu.
– rachiu din pudra de boabe impotriva tusei De cate ori tusim, luam cate o inghititura mica. Terminatiile nervoase a caror iritare genereaza tusea vor fi in acest fel pur si simplu anesteziate, iar gatul va fi dezinfectat.
– pudra din boabe impotriva sensibilitatii la frig Vreme de o saptamana nu consumati deloc hrana rece (mai ales de la frigider) si la fiecare masa consumati 2-3 varfuri de cutit de piper negru macinat.
– plamadeala din boabe impotriva reumatismului
Cu o plamadeala de piper negru in rachiu, obtinuta la fel ca cea de la tuse, masati zonele dureroase de 2-3 ori pe zi. Piperul negru incalzeste articulatiile si le face sa fie mai elastice, calmand durerile reumatice. Tratamentul este eficient mai ales atunci cand este frig si umezeala afara.
– pentru consum, ca adaos in mancaruri, impotriva asteniei
Venirea sezonului rece si lipsa de lumina ne fac pe multi dintre noi sa devenim inactivi, sa evitam excesiv de mult iesirile afara, oprind parca orice initiativa. Poate parea greu de crezut, dar cateva doze de piper ne vor incalzi si la propriu si la figurat, insanatosindu-ne imediat. Introduceti la fiecare masa o doza de piper negru cat de mare puteti suporta (nu trebuie sa apara jena digestiva sau alte stari de disconfort). Acest tratament se face maximum 5 zile la rand, iar efectele sale sunt miraculoase.(Sursa: http://www.terapianaturala.ro/?p=357 )

Pentru mai multe informații puteți accesa http://www.ardei-iute.ro/diverse/piperul-altfel-decat-il-stim-cu-totii

Piperul a fost, este și va rămâne un condiment de bază în bucătăria fiecărei gospodine atât sub formă de boape cât și sub formă de pudră.

Anunțuri

Un gând despre „Piperul – picantul din mâncare

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s