Dulce și-aromat

Colțunași – o gustare ca la bunica

Delicioși în felul lor, colțunașii sunt o rețetă veche în Bucovina. Bunica mea îi făcea, iar la rândul ei și mama mea delectează familia cu ei. Și eu atunci când pun mâna pe brânză dulce nu ezit să îi fac pentru că sunt potriviți ca cină ușoară, sau ca gustare.

colțunași 1

  • 300 gr. sau chiar mai mult făină
  •  Un cartof fiert (obțional, doar pentru cei la care le plac aluaturile cu cartofi)
  •  300 g brânză dulce, sau dulceață
  •  3 linguri unt
  •  3 ouă
  •  2 linguri smântână (obțional)
  • zahăr după gust
  • jumătate de pahar de apă
  • apă pentru fiert

 

Din făină, trei ouă, un praf de sare, cartoful pisat și jumătate pahar cu apă, se face o cocă foarte bine frământată fără să fie vârtoasă. Se întinde o foaie subțire (1-2 mm), se fac pătrate și în fiecare pătrat se pune umplutura (brânză dulce amestecată cu zahăr și frământată bine, sau dulceață), apoi se lipesc în formă de triunghiuri. Se pune o oală mare cu 3 l de apă și sare să fiarbă și când apa e în clocot se pun colțunșii și se mestecă să nu se lipească unul de altul. Când colțunașii s-au urcat la suprafață, sunt fierți. Se pun într-un vas și se pune puțină margarină peste ei pentru a nu fi uscați. Se presară zahăr, sau se face un sos din sirop de fructe și smântână care se toarnă peste ei. Pot fi serviți și cu nucă măcinată pe deasupra pe lângă zahăr. Unii îi consumă și cu ceapă prăjită. Poftă bună!

colțunași

Un gând despre „Colțunași – o gustare ca la bunica

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s