Dulapul cu arome

Oregano – parfumul câmpului în casa ta

Oregano (rigani în greacă) definit de dicționar ca fiind măghiran sălbatic, este în ultima vreme un produs folosit în bucătărie, mai ales în bucătăria greacă. Există mai multe tipuri de oregano: european, mexican, americat etc. Gustul lui este puțin amărui, mentolat și picant, iar aroma lui este foarte puternică, de în mâncare el trebuie pus în cantități moderate. De obicei este folosit sub formă uscată măcinată în particule mai mici, dar se poate folosi și verde. Înlocuiește cu succes în bucătărie busuiocul, și se asortează foarte bine cu sosul de roșii, roșiile și cu brânza feta (voi publica pe viitor o rețetă grecească tradițională de acest fel).

Dar ceea ce multe gospodine și oameni nu știu este faptul că această plantă este foarte bună și ca medicament. „Oregano este cautat si datorita proprietatilor sale medicale: este un bun antioxidant, antimicrobian, antiseptic, are efect expectorant, fiind indicat in dureri de cap si tuse, dar si in durerile de stomac si burta, mai ales in cazul celor cauzate de paraziti sau menstruatie. De asemenea, ajuta la linistirea somnului si la calmarea febrei”, ne spune acasă.ro.

Colonhepl.ro prezintă oregano ca având un efect pozitiv în următoarele cazuri:

  • tratarea tulburarilor gastrointestinale;
  • combaterea diareei;
  • tratarea aerofagiei;
  • calmarea colicilor abdominale, renale, biliare;
  • adjuvant in gastrita cronica, in ulcerul gastro-duodenal;
  • adjuvant in afectiuni hepatice si biliare;
  • supliment alimentar recomandat in cazul bronsitelor medii insotite de tuse ocazionala, pentru a restabili fluxul pulmonar;
  • proprietati antiseptice pulmonare, mucolitice si expectorante, ajuta la eliminarea impuritatilor bronsice, calmant pentru tuse si usurarea respiratiei in special la copii;
  • eficient pentru stomatite, gingivite, aftoze bucale, ulceratii, arsuri, alopecii difuze, halena bucala;
  • antibiotic natural, cu efecte antimicrobiene naturale fara inducerea de reactii adverse; efecte deosebit de puternice asupra bacteriilor, virusurilor, ciupercilor si parazitilor;
  • calmarea menstruatiilor dureroase;
  • calmarea durerilor din boli reumatismale;
  • eliminarea parazitilor intestinali;
  • stimularea sistemului imunitar, pregatind organismul in lupta impotriva agentilor patogeni;
  • tonic al sistemului nervos, extrem de util in astenii nervoase, stres si migrene ocazionale.

Dar cum putem folosi oregano în bucătărie? Oregano evidențiază gustul bun al cărnii, mai ales a celei de pui care este și o carne ușoară. Carnea tocată în bucățele mărunte și călită în ulei de măsline, la care în final i se adaugă ulei de măsline proaspăt, lămâie în loc de sare și oregano, consumantă cu pâine proaspătă este o adevărată bunătate.

De asemenea putem folosi oregano în mâncărurile de legume (vinete, roșii), ciuperci, omlete. Uleiul de măsline combinat cu oregano are o aromă mai delicioasă, mai ales în combinații de brânză feta și salate. Putem folosi oregano și în combinație cu praf de usturoi și pâine prăjită unsă cu puțin ulei de măsline, astfel obținând ceva de ronțăint natural și sănătos.

Oregano este foarte folosit în bucătăria internațională, mai ales în Italia, Grecia și Spania, mai ales combinat cu ulei de măsline, măsline preparate după rețete speciale și brânză feta. Pentru binele sănătății familiei recomand tuturor acest miracol aromat al naturii.

Un gând despre „Oregano – parfumul câmpului în casa ta

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s