La ceai cu Creatorul

Teama – o umbră în sufletul nostru

Zilele trecute citeam un articol din revista „Strigătul de la miezul nopții” despre teamă. Teama este un factor subtil care ne umbrește viața de zi cu zi în diferite domenii ale vieții. Există temeri normale, există fobii, sau există acea frică persistentă, paranoică, distrugătoare pentru mintea, sufletul și trupul omului. Cred că majoritatea oamenilor se tem de ceva: de moarte, de întuneric, de singurătate, de viitor, de ziua de mâine, de o persoană anume etc. Sunt foarte multe presiuni exercitate în viața noastră de zi cu zi care ne duc la teroare sau teamă. Știrile TV sau mass media induce această teamă și panică în oameni tocmai pentru ai manipula. Auzim primăvara că este secetă, și că nu va fi recoltă tocmai pentru a panica lumea și pentru a crește prețurile, ca mai apoi să vedem în toamnă că a fost unul din cei mai roditori ani și că nici pe departe statisticile preconizate de „experți”nu au fost confirmate. Și totuși…cum alungăm teama și nesiguranța din viața noastră?

Aș vrea să redau articolul citit de mine mai jos despre teamă, în speranța că va fi o încurajare pentru cei care îl vor citi!

„Teama se răspândește tot mai mult în întreaga lume. potrivit unui studiu efectuat de Unicersitatea din Zurich, fiecare a cincea persoană din lume suferă de cel puțin o fobie. În fiecare an, numai în Elveția 710 000 de persoane suferă atacuri de panică. Fobiile sunt cele mai frecvente îmbolnăviri psihice, ele manifestându-se într-un spectru destul de larg, pornind de la atacuri de panică până la psihoze deosebit de grave. Cele mai fregvente fobii sunt: teama de înălțime, arahnofobia și claustrofobia.(…)

Întorcându-ne privirea spre Sfânta Scriptură, vom observa că acest fenomen de instabilitate financiară care caracterizează popoarele lumii nu este unul neobișnuit. Această situație este doar o umbră premergătoare a unor evenimente viitoare mult mai grave.

Cum stă situația cu noi creștinii? Ne este teamă și nouă de viitor? Profetul Hagai abordează acest subiect: „Uitați-vă cu băgare de seamă la căile voastre! Semănați mult și strângeți puțin, mâncați și tot nu vă săturați, beți și tot nu vă potoliți setea, vă îmbrăcați și tot nu vă este cald și cine câștigă o simbrie pune într-o pungă spartă” (Hagai1:5-6). Evenimentele viitoare sunt descrise în Apocalipsa 18:11,17: „Negustorii pământului o plâng și o jelesc, pentru că nimeni nu le mai cumpără marfa…Atâtea bogății într-un ceas s-au prăpădit.” Aceste perspective escatologice provoacă temeri serioase, față de care nici creștinii autentici nu rămân insensibili. (…)

Teama este o consecință a păcatului. Ea stăpânește lumea și poate îmbrăca mai multe forme. Iată ce a spus Adam după ce a fost neascultător față de Dumnezeu: „Mi-a fost frică …și m-am ascuns” (Geneza 1:10)  Această teamă ne poate cuprinde și pe noi atunci când ne-am făcut vinovați de păcat, însă este o teamă folositoare care ne îndrumă spre cruce, unde sângele lui Isus Hristos ne curăță de orice nelegiuire.

Așadar teama în sine nu este un păcat, dar este adesea asociată cu păcatul. Ea poate fi un păcat atunci când ne lăsăm cuprinși de ea , deoarece demonstrează lipsa încrederii noastre în Dumnezeu. El vrea însă să ne elibereze de toate temerile: „Tu ești ocrotirea mea, Tu mă scoți din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire.” (Psalmul32:7) ” (Pele May, Cuvânt de salut, Strigătul de la miezul nopții)

Aceasta este teama în viața noastră. Zi de zi și eu trec prin aceleași eșecuri, temeri, frământări și nesiguranță. Zi de zi este o luptă cu noi înșine și cu lumea. Vom ieși noi biruitori din toate lanțurile care ne țintuiesc? Asta depinde de cum ne raportăm la DUmnezeu. IUbirea Lui este mai mare decât orice teamă a noastră. Să ne împărtășim Lui toate temerile noastre și să așteptăm în tăcere…El este deja în viitor la lucru pentru viața noastră spre binele nostru!

Anunțuri

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s