La ceai cu Creatorul

Cele zece porunci – sunt ele și acum actuale?

Cele zece porunci reprezintă o parte esențială din multele alte directive  prezentate în Pentateug, care au fost revelate lui Moise de Dumnezeul Atotputernic. Acestea reprezintă conduita de bază a trei mari religii: Iudaismul, Islamul și Creștinismul. Primii care au primit de la Dumnezeu Tablele Legii au fost evreii, prin Moise, pe muntele Sinai. Mai apoi după apariția islamului aceștia le-au preluat în religia lor, iar creștinii care au apărut acum două mii de ani le-au adoptat printre alte doctrice și pe acestea zece.

Ce sunt de fapt cele zece porunci și cum ne influențează viața ca și tineri? Cele zece porunci reprezintă 10 directive morale importante de care ar trebui să țină cont orice individ și societate pentru o funționare în bună armonie. Ele se referă în mod special la indivizi, și apoi la societate în general, și reflectă baza legilor funționale din aproape toate stalele lumii. Cum ne raportăm noi ca și tineri la ele? În creștinism există anumite discrepanțe privind aplicarea unora din ele, dar totuși cu toții putem să le aplicăm în viața noastră ca și credincioși.

Cea mai mare poruncă a Bibliei este să-l iubim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră. Ce înseamnă acest lucru? Cum dovedim noi iubirea față de El? Biblia spune faptul că faptele noastre dovedesc iubirea de Dumnezeu, Atâta timp cât îi dăm respectul și ascultarea cuvenite, Îi vom arăta că suntem interesați și predați Lui în a-L sluji și iubi. Când împăratul Saul este mustrat de profetul Sameul pentru neascultarea sa cu privire la prada de război, acesta îi spune împăratului: „Căci ascultarea face mai mult decât jertfele!” Și într-adevăr ascultarea de Dumnezeu face mai mult decât orice jertfă.

O a doua poruncă care provoacă dezbinare între creștini este facerea chipului cioplit. Într-adevăr popoarele din acele vremuri aveau obiceiul în a-și confecționa diferite amulete și statuieste sau picturi reprezentative la care mai apoi se închinau. Dumnezeu tocmai pentru aceasta a interzis acest obicei în Israel, pentru a-i deosebi de celelalte popoare și pentru a le arăta că El este un Dumnezeu viu care nu poate fi cuprins și redat prin nici unul din mijloacele pământești, oricât de grandioase ar fi ele. De altfel acesta ar fi ajuns în final să se închine reprezentațiilor în loc să se închine Celui care era reprezentat, așa cum de altfel s-a întâmplat cu șarpele de aramă făcut de Moise în pustiu. Oare nu facem noi lucrul acesta și astăzi, uitând de porunca lui Dumnezeu de a nu reprezenta nimic din ceea ce El numește sfânt și de neimaginat pentru noi muritorii?

Ce înseamnă a lua numele Domnului în deșert? Mulți ne vom gândi la un vocabular vulgar în care să asociem și Numele Domnului. Iisus spune că hula împotriva Duhului Sfânt nu ni se va ierta nici acum, nici în veșnicie. A lua Numele Domnului în deșert face referire la cele mai mici amănunte din viața noastră, chiar și atunci când îl folosim în exclamațiile noastre. Atât de ușor Îi pronunțăm Numele Sfânt, fără a ne aminti că acesta este a Celui care a creat tot ceea ce noi cuprindem cu știința! Chiar și ateii îl folosesc fie pentru a-L huli, fie în exclamații. Și totuși, știați că în vechime cărturarii și scribii când ajungeau în scrierile lor la copierea numelui lui Dumnezeu, îl considerau atât de sfânt încât își schimbau condeiul și călimara cu cerneală și se curățau înainte de a-l scrie? Iar noi cu atât de mare ușurință îl pronunțăm astăzi!

De ce a fost instaurată ziua de odihnă? Oare cum ar trece săptămâna fără una? Dumnezeu însuși s-a odihnit, nu că ar fi obosit, ci mai degrabă și-a luat timpul necesar pentru a admira propria creație și a spune cuvintele minunate: „Și iată că toate lucrurile erau foarte bune” după ce a creat lumea. Și dacă El care este Dumnezeu a făcut acest lucru, cine suntem noi să călcăm această poruncă, mai ales că este spre binele nostru?

Cinstirea și respectul părinților ar trebui să fie o conduită de bază în orice casă. Oricât de îngrozitori ar fi părinții noștrii, totuși aceștia au fost unealta de care s-a folosit Dumnezeu ca să ne aducă pe lume. Ei sunt darul lui Dumnezeu pentru fiecare copil. Cu toate că uneori ei nu sunt perfecți, ținând cont că le datorăm viața și respectul, trebuie să-i cinstim prin ascultare!

Următoarele porunci se referă la lucrurile interzise: să nu ucizi, să nu preacurvești, să nu mărturizești strâmb și să nu poftești. Dar oare dacă le-am reordona ce ar iești? Să vedem: 1. Să nu poftești; 2. Să nu mărturisești strâmb; 3. Să nu preacurvești; 4. Să nu ucizi. Cu alte cuvinte dacă pofta neînfrânată ne copleșește, vom cădea ușor în încălcarea celorlalte porunci. Cum așa? Un exemplu îl avem în împăratul David: A văzut-o pe Batșeba, a poftit-o, a preacurvit cu ea, după care i-a ucis bărbatul prin circumstanețele războuiului. Dacă citim mai apoi istoria vom vedea ce consecințe grave a adus păcatul lui dintâi!

Câte porunci avem voie să încălcăm? Biblia spune în Iacov 2:10-11 „Căci, cine păzeşte toată Legea, şi greşeşte într-o singură poruncă, se face vinovat de toate. Căci, Cel ce a zis: „Să nu preacurveşti”, a zis şi: „Să nu ucizi”. Acum, dacă nu preacurveşti, dar ucizi, te faci călcător al Legii.”

Cum scăpăm de sub pedeapsa păcatului? Prin credința în Iisus Hristos:„ Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos, care S-a dat pe Sine însuşi ca preţ de răscumpărare pentru toţi;…” (1 Timotei 2:5-6)

Ca și tineri trebuie să ținem cont și să respectăm toate aceste principii, dacă vrem să fim oameni de valoare în societatea și mai ales în fața lui Dumnezeu!

Reclame

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s