La ceai cu Creatorul · Lumea în culori obiective

Mituri despre Crăciun – ce este adevăr și ce este ficțiune?

Ne apropiem de una din cele mai frumoase sărbători ale creștinusmului și anume Crăciunul, sau Nașterea Domnului Iisus cu pași atât de repezi! Primele pregătiri de Crăciun pe care le-am văzut anul acesta au fost deja de la jumătatea lui Octombrie. Mie mi s-a părut cam prea devreme pentru asemenea pregătiri. Atât de multă comercializare, atât de multă reclamă și cheltuială și atât de puțin ne gândim la adevărata semnificație a acestei sărbători!!!

Legat de această sărbătoare există foarte multe povești și mituri, unele chiar având pretenția de a-și găsi suport biblic. Și totuși oare este chiar totul adevărat? Tot ceea ce citim în mass media? În rândurile care urmează aș vrea să fac diferența între mit și realitate cu privire la Crăciun.

  1. Denumirea de „CRĂCIUN” provine de la numele proprietarului staulului unde s-a născut Isus, și de la el vine această denumire. – Acest lucru este fals. Cele mai clare amănunte legate de nașterea Domnului Isus este în Biblie, iar Biblia nu relatează pe nimeni cu acest nume. De asemenea Biblia nu menționează proprietarul staului.
  2. Data nașterii Domnului Isus Hristos este 25 decembrie – acest lucru este incert. Nu se cunoaște cu exactitate anul și data nașterii Domnului Isus Hristos. În acest sens s-au făcut foarte multe cercetări, iar numirea lor aici ar lua spațiu cât o carte întreagă. Totuși pe scurt vreau să dau concluziile la care au ajuns cercetătorii. După datele culese din Biblie și calculele cercetătorilor se pare că anul nașterii Domnului Iisus este surprins undeva între anul 7 î.H. și anul 7 după Hristos. Nu se poate ajunge la un an exact, dar cel mai precis anul lui merge spre anul 7 î.H., înainte de moartea lui Irod cel mare, deși istoria nu menționează nici un recesământ pe vremea aceea. Tocmai acest lucru îi face pe cercetători să fie în dilemă. Un recesământ (dar local) apare în anul 7 după Hristos. Ori Luca redă foarte clar faptul că Maria și Iosif plecau la un recesământ general, și nu doar local al imperiului roman. În ceea data nașterii lui Iisus, se pare că „astronomi, istoricii și specialiștii în istoria religiilor au căzut între timp de acord că ziua de 25 decembrie anul 1 nu este data autentică a nașterii lui Hristos; nici ziua, nici anul.” Se pare că vinovat este călugărul scit Dionysius Exiguus, care a trăit în roma și care a primit în anul 533 d.H. însărcinarea a stabili începutul noii ere. El a uitat anul zero, care ar fi trebuit intercalat între anul 1 î.H. și anul 1 d.H. În afară de asta a trecut și vederea și cei patru ani în care împăratul roman Augustus a domnit sub numele lui real de Octavian. Ziua de 25 decembrie ca zi de naștere a Domnului Iisus Hristos este pentru prima dată atestată în 354 d. Hr. iar sub împăratul Iustinian a fost cunoscută ca zi legală. În vechea Romă această dată era „ziua de naștere a celor neînvinși”, ziua solstițiului de iarnă și ultima zi a Saturnaliilor la Roma, și astfel acest fapt dădea naștere la o săptămână de carnaval, iar creștinii se puteau simți în siguranță din cauza persecuțiilor. Data reală este undeva în luna martie, având în vedere faptul că în decembrie nici măcar în Palestina acelor vremuri nu se scoteau vitele pe câmp (or în Biblie ni se spune că erau păstorii pe câmp). Data însă nu se știe exact, deși s-a încercat calcularea ei după astre. Nu s-a ajuns la o concluzie nici pe departe.
  3. Un al treilea mit despre Crăciun este faptul că la Iisus vin trei magi. Această afirmație și imagine apare peste totul înainte de Crăciun. Probabil că s-a dedus faptul că au fost trei magi deoarece sunt menționate trei daruri aduse de aceștia: aur, smirnă și tămâie. Totuși Biblia nu spune numărul magilor care au fost la Isus; „După ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudeea, în zilele împăratului Irod, iată că au venit nişte magi din răsărit la Ierusalim” (Matei 2:1) Puteau fi 2 magi, trei magi sau chiar mai mulţi. Dar nu se ştie cu certitudine că au fost trei.
  4. Al patru-lea mit ar fi faptul că întotdeauna magii care merg la Iisus apar la ieslea unde s-a născut Iisus. Acest lucru este fals. Magii au parcurs drum lung din Răsărit. Se pare că după sosirea magilor Irod a dat poruncă să fie omorâţi toţi pruncii de parte bărbătească de la doi ani în jos, asta însemnând că magii au parcurs drum de luni bune până la Iisus. Era imposibil Maria, Iosif şi pruncul să fi locuit într-un grajd! Biblia spune foarte clar: „Când au văzut ei steaua, n-au mai putut de bucurie.  Au intrat în casă, au văzut Pruncul cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu faţa la pământ şi I s-au închinat; apoi şi-au deschis vistieriile şi I-au adus daruri: aur, tămâie şi smirnă.” (Matei 2: 10-11) Se pare că magii au intrat în casă şi l-au văzut pe Isus.
  5. Al cinci-lea mit este faptul că erau trei păstori cei care l-au văzut pe Iisus în seara naşterii Lui. Şi acest lucru este fals. Nicăieri în Biblie nu ni se spune numărul păstorilor care au fost la Iisus. Poate datorită cifrei trei folosite în momente magice, sau poate datorită numărul darurilor magilor, cumva cifra trei este amestecată şi de această dată în mod eronat aici. „În ţinutul acela erau nişte păstori care stăteau afară în câmp şi făceau de strajă noaptea împrejurul turmei lor.” Reiese foarte clar că nu se poate ştii nici măcar relativ numărul păstorilor! Deci este fals să afirmăm că au fost trei păstori!
  6. De fiecare dată când este prezentată o imagine a ieslei, apar boul şi măgăruşul care sunt nelipsiţi de acolo. Biblia nu menţionează existenţa acestor animale la iesle. Revista Strigătul de la miezul nopţii, Nr.12 – 2010, la pagina 17 face următoarele afirmaţii: ” Potrivit Pseudoevangheliei după Matei (o evanghelie apocrifă), Maria şi-a aşezat Copilul într-o iesle, iar boul și măgărușul I s-au închinat. Prin aceasta se împlinea o proorocie a profetului Isaia, care spune: Boul își cunoaște stăpânul și măgarul cunoaște ieslea stăpânului său – Isaia 1:3. Dionisie Aeropagitul, un autor creștin necunoscut din secolul al VI-lea d.Hr., a arătat faptul că boul are capacitatea impresionantă de a trage brazde pentru ca pământul să poată primi ploile cerului. Măgărușul a avut întotdeauna renumele unui animal de povară credincios, iar în Orientul Îndepărtat era considerat ca fiind un animal regal de călărie. Mai târziu, în cadrul Bisericii s-a dezvoltat ideea că Israel L-a respins pe Împăratul evreilor, refuzând să Îl recunoască ca Mântuitorul nou-născut. Doar câțiva păstori și Magii din Răsărit au venit să I se închine. Aceasta este cauza pentru care punem lângă iesle boul și măgărușul.” Potrivit aceleași publicații, se pare că mai există și alte ipoteze antisemite care ar afirma că evreii sunt comparați cu încăpățânarea măgarului sau a boului, datorită necredinței lor. Totuși Biblia nu menționează nimic despre acest lucru.

Acestea sunt cele mai cunoscute mituri despre nașterea lui Isus. Cu siguranță că mai există și altele și câte nu vor mai apărea de-a lungul timpului. Dar ceea ce este important este să cunoaștem realitatea lucrurilor, și chiar dacă o lume întreagă ar crede falsități, noi trebuie să știm adevărul, și nu doar atât: noi trebuie să știm să-l argumentăm, pentru a nu rămâne de rușine în ceea ce susținem! Să sărbătorim Nașterea DOmnului așa cum se cuvine, în inimi și case pline de smerenie, iubire și dărnicie! 🙂

Anunțuri

2 gânduri despre „Mituri despre Crăciun – ce este adevăr și ce este ficțiune?

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s