Dulce și-aromat

Cozonac cu mac și nucă – desert ca la bunica

Există o diversitate de rețete de cozonaci mai greu sau mai ușor de gătit! Rețeta aceasta însă este simplă și delicioasă. Cozonacii de obicei au la bază câteva ingrediente: făină, drojdie, lapte, ouă, umplutura dorită. Importantă este combinarea lor pentru o reușită de succes. 

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • Un plic drojdie uscată
  • O linguriță sare
  • 50 g zahăr
  • Coaja de la o portocală rasă
  • 2 linguri margarină topită
  • 3 ouă
  • Mac
  • Zahăr pudră după gust pentru umplutură
  • O cană de apă călduță

Cum se prepară:

Într-un bol mai mare punem drojdia, zahărul, sarea și două linguri bune de făină, le amestecăm și turnăm puțină apă peste totul, omogenizând totul. După aceea separtăm gălbenușurile de albuș, și adăugăm gălbenușurile în compoziție. Adăugăm și coaja rasă de portocală și margarina topită. Începem să frământăm șisă adăugăm făină și apă până am terminat făina și se formează un aluat elastic care nu se lipește de mâini. Îl acoperim și punem la dospit până își dublează volumul, la un loc călduț. Între timp pregătim umplutura: dăm macul prin mașină, batem albușurile spumă, adăugăm zahărul pudră după gust. Amestecăm macul măcinat și omonizăm bine. Când aluatul a crescut, îl împărțim în bucățele mai mari sau mai mici (în funcție de cât de mari role de cozonaci vrem), și întindem foi pe care le ungem cu mac, le rulăm și le ungem cu ou bătut cu zahăr. Le lăsăm la crescut 15 minute după care le dăm la copt la 170 grade până se rumenesc. După ce îi scoatem le mai ungem o dată cu ou bătut și îi acoperim cu un prosop. Dacă dorim cozonac cu nucă, măcinăm nuca, o amestecăm cu zahăr, iar pe foile de aluat o întindem în loc de mac, apoi rulăm. Timpul de coacere este același. De obicei, deși este recomandat, eu nu pun lapte în cozonac deoarece laptele face ca mai târziu cozonatul să devină fărmicios și învhechit! Poftă bună 🙂

Anunțuri

Un gând despre „Cozonac cu mac și nucă – desert ca la bunica

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s