Fructe și legume

Lămâia – tratament pentru răceală

Lămâia este unul din cele mai cunoscute fructe citrice. Lămâia este folosită pentru sucuri, arome în prăjituri și chiar și ca remediu împotriva răcelii. Dar ce putem știi mai în amănunt despre ea?

Deși este un fruct care are un gust acru, și majoritatea dintre noi nu îl consumă sub forma în care se găsește, lămâia are foarte multe proprietăți benefice. Se pare că lămâia are efect antiseptic, antiinflamator, iar frunzele de lămaie au proprietatea de a scădea febra. Lămâia menține un tonus intestinal crescut îmbunătățind digestia, și de asemenea previne cancerul de colon datorită cantității ridicate de vitamina C. Lămâia este recomandată și pentru frumusețe, cercetătorii spunând că vitamina C are efect pozitiv asupra îmbătrânirii tenului (încetinindu-i procesul).

Foarte mult lămâia este folosită în curele de slăbire. Se pare că un pahar de apă caldă cu zeama de la o lămâie pe stomacul gol dimineața poate face minuni prin intensificarea activitatii tubului digestiv si la inceperea arderilor celulare, astfel organismul devenind activ de dimineață. De asemenea ceea ce am testat eu pe timp de răceală este faptul că două picături de zeamă de lămâie dozate într-o nară desfundă nasul pentru cel puțin 6 ore. Senzația este una …destul de neplăcută, dar durează doar trei patru secunde, iar efectul este unul de durată!

Conform cu www.csid.ro lămâia vindecă acneea prin cantitatea de vitamina C, ameliorează anxietatea, calmează febra (un pahar de apă caldă cu o lingură de miere și zeama de la o lămâie), vindecă exemele, înlătură oboseala, împrospătează respirația și protejează stomacul (sursa: http://www.csid.ro/health/8-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-lamai-5104132/ ).

Există și mituri despre lămâie, iar http://safiitusanatos.manager.ro/2011/03/04/7-mituri-despre-lamaie/ ne spune faptul că:

  1. lămâile de fapt nu sunt cele mai bogate în vitamina C, coacăzele și afinele conținând mai multă vitamina C. Gustul acru este dat de acidul citric din lămâie și nu de cantitatea de vitamina C din aceasta.
  2. lămâia nu slăbește inima, ci mai degrabă o ajută prin acidul citric
  3. sucul de lămâie îmbunătățește digestia
  4. sucul de lămâie poate îmbolnăvi stomacul dacă acesta este consumat în cantități mari
  5. lămâile accelerează metabolismul, contribuind la regenerarea celulară
  6. lămâia întărește sistemul imunitar datorită cantității de vitamina C
  7. Coaja de lamaie contine vitamina P, buna pentru vasele de sange. Din păcate însă coaja de lămâie cât și cea de portocală pot fi păstrate doar cu conservanți E231 si E232, a căror efect este dăunător asupra corpului uman, acești aditivi fiind suspectați ca fiind cancerigeni.

Copacul de lămâi crește în zone calde, iar dacă se întâmplă să înghețe, lămâiul este foarte sensibil și se usucă repede. Fructele de lâmâi cresc tot timpul anului. Este posibil chiar un copac să aibă flori, fructe verzi și fructe coapte (eu am văzut de multe ori acest fenomen în Grecia). Se poate crește și în România un copac de lămâi, dar la dimensiuni mult mai reduse, doar în casă, la căldură și lumina soarelui, și cu un sol umed. Copacul real este de mărimea unui măr, și este de obicei încărcat cu fructe.

În bucătărie lămâia este foarte folosită în Grecia. În sosuri, carne de pui, ficăței de pui prăjiți cu lămâie și oregano fac din aceștia o adevărată bunătate culinară! În familia noastră folosim lămâia foarte mult la gătit, mai ales în preparatele cu carne de pui! Lămâia de multe ori poate înlocui gustul de sare, iar pentru o masă copioasă un sos cu lămâie este binevenit!

Lămâia de asemenea se poate folosi și verde, dar chiar dacă este păstrată mai mult timp aceasta nu se coace, ca alte fructe (de exemplu caisele, bananele), ci mai degrabă i se usucă coaja. Pentru păstrarea mai îndelungată a sucului, se pot stoarce lămâile pe care le aveți și le puteți îngheța în stricluțe mici de la esență, sau în pungi pentru gheață (grecii de obicei folosesc acest procedeu), iar la nevoie dezghețați doar cantinatea dorită 🙂

Cam asta se poate spune despre lămâie. Mie mi se pare un frunct interesant și foarte util în casă! În propria familie folosim foarte mult lămâia la gătit, combinată cu ulei de măsline și oregano. De exemplu se pot tăia bucățele mici de pulpă de pui, se prăjesc bine apoi se pun pe o farfurie. Se toarnă ulei de măsline proaspăt peste ele, oregano și zeamă de la lămâie. Este un deliciu cu pâine proaspătă. Același procedeu se poate face și cu ficățeii prăjiți! Aici totul depinde și de gusturi 🙂 Oricum lămâia a fost, este și rămâne un dar de la Dumnezeu pentru oameni 🙂

3 gânduri despre „Lămâia – tratament pentru răceală

  1. Si noua ne plac lamaile….
    uff….cand te gandesti ca eu mai pastrez din cand in cand coaja rasa de lamaie cu zahar….stiam ca sunt injectate, dar ne place mult mai ales la aluatul de biscuiti spritati sau la budinca cu macaroane si branza.

    1. Da, bine, nu toată coaja conține. Aici noi primim cadou multe lămâi, mulți le aruncă pentru sunt prea multe 🙂 NImeni nu le are grija stropitului…E mai ieftin fără stropit deci…stai liniștită. Și eu o folosesc. Deși îmi place mai mult coaja de portocală! Legat de budinca de macaroane și brânză…ai rețeta? Tare mă chinui să o găsesc și nu o am! Aș fi bucuroasă să mi-o împărtășești! 🙂

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s