La ceai cu Creatorul

Ca valurile înspumate ale mării

Ador timpul meu de Ceai cu Creatorul meu. În acest timp nu mă rog, pentru timpul de rugăciune este ceva mult mai special. În timpul rugăciunii prefer să stau pe genunchi cu ochii închiși pentru a nu fi distrasă de nimic și să vorbesc cu Dumnezeu. Alteori aleg să mă plimb singură prin natură și să vorbesc în gând cu Creatorul meu, să meditez la tot ce face, să-i pun întrebări și să aștept răspunsuri și pacea Lui. Astăzi la timpul meu de ceai de la amiază am citit ultimul capitol din epistola către Evrei, dar și primele două capitole din Iacov. Aleg să citesc de obicei Biblia la rând, pentru că eu consider că așa o înțeleg cel mai bine, neieșind nimic din context în momentul citirii. Astăzi însă Dumnezeu mi-a vorbit prin multe versete din Cuvântul Lui. Trei din ele însă mi-au atins inima în mod special.

„Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc: pentru că cine se îndoieşte seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo. Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva de la Domnul, căci este un om nehotărât şi nestatornic în toate căile sale.” (Iacov 1: 5-7)

De multe ori am trecut ușor peste aceste versete, dar de data aceasta ele au fost explicate de Duhul inimii mele în mod practic. În mod special am pus accent pe „cine se îndoiește seamănă cu valul mării, tulburat și împins de vânt încoace și încolo.” Zilele trecute în locul în care stăm noi a fost o furtună grozavă pe mare. Menționez că locuiesc în golful Peloponez, pe malul mării Egee. Un golf foarte liniștit și frumos, aranjat, cu multe lumini. Era o atracție turistică importantă în fiecare an și un peisaj frumos.

Marea era liniștită de fiecare dată, chiar și pe furtună. De data aceasta însă natura și-a ieșit de sub tipare. Un vânt puternic a început să bată. Valurile au devenit mari, și mai mari și mai uriașe până acolo că aveam impresia că locuiesc lângă ocean. Niciodată nu am văzut valuri mai înfuriate ca atunci. Apa sărea zeci de metri în sus când se izbea de stânci, aruncând totodată pește, pietre și nisip la metri depărtare de mal. Marea părea furioasă și periculoasă. Pentru prima dată am văzut ce înseamnă ca această mare care pare calmă, să facă distrugeri importante, rupând o parte din portul orașului, mișcând stânci din loc, aruncând alge și nisip pe terasele și drumurile de lângă plajă. Dintr-o dată locul acela turistic și atractiv s-a transformat într-un loc mohorât, lipsit de culoare și frumusețe, plin de mizerie, alge, nisip și mâl.

Citind aceste versete mi-am dat seama apoi ce comparație bună face apostolul Iacov. Un om lipsit de înțelepciune, care nu cere cu credință, este ca un val al mării întunecat, bătut de vânt încoace și încolo fără țintă. Cum este de fapt un val al mării pe timp de furtună? Întunecat, agitat și nesigur. Niciodată nu știi unde și ce poate lovi un astfel de val. Ce pagube poate aduce un val al mării pe timp de furtună? După cum am descris mai sus, acesta poate aduce distrugeri mari, dezordine, risipă de resurse. Valurile mării înfuriate produc bagube teritoriilor vecine. Tot astfel oamenii care se aseamănă cu valurile mării devin adevărate „bombe” explozive nestatornice, care produc pagube atât în viața lor cât și în societatea în care trăiesc. Astfel de oameni trăiesc în dezordine socială, în neorânduială, și mai rău, risipesc o mulțime de resurse folositoare altora. Un om nestatornic poate să aibă o mare avere pe care să o piardă într-o singură zi din lipsă de înțelepciune. Un astfel de om va fi impulsiv, fără țel în viață astfel că mereu va alerga după himere, după scopuri rapide care să-i satisfacă doar propria plăcere repede. Dar să nu uităm că valurile furtunoase trec, iar după ele rămâne distrugerea, dezordinea. Tot astfel acești oameni nehotărâți trec, acționează și se evidențiază pentru o clipă apoi se amestecă în mulțime sau se sting. Consecințele faptelor lor nehotărâte și distrugătoare rămân ca o urmă în urmă.

Ce putem conclude din toate acestea? Ca și oameni trebuie să ne ferim în a fi valuri ale mării înfuriate. În funcție de temperament există și persoane mai puțin organizate, sau persoane foarte organizate, dar cu toții suntem expuși să avem o astfel de atitudine distrugătoare. Dacă nu urmărim un țel pentru care să ne luptăm, ne vom risipi resursele noastre și ale altora pe propriile plăceri și beneficii de scurtă durată. Lucrul acesta afectează oamenii din jur. Oare de ce se spune că s-a ajuns la criză financiară? Datorită astfel de oameni care tăriesc ca valurile mării. Dezordinea morală și spirituală a societății a dus în primul rând la o criză spirituală și apoi la una financiară. Nu propovăduiesc o evanghelie a bunăstării. Dar sunt încredințată că o mai bună organizare în viața unui om, îl va îndepărta pe acesta din impas. De exemplu dacă decidem să mergem să luăm masa în oraș la un restaurant de lux și să plătim pe meniu salariul nostru pe o lună, fără să luăm în calcul că trebuie să mai plătim chiria, ajungem într-adevăr la impas. Cu alte cuvinte trebuie să ne stabilim bine prioritățile în viață, astfel încât să nu cauzăm risipă. Așa putem să ne păstrăm bunăstarea chiar și pe vremuri de criză când câștigurile se reduc. Un bun echilibru în toate este belșugul oricărei persoane. Extravaganța dăunează chiar și celor mai bogate persoane.

Concluzia: evită să fii un val înspumat al mării, un om nestatornic și dezorganizat. Pune țeluri fixe în viață, cere călăuzire lui Dumnezeu pentru ele, apoi luptă cu resursele pe care le ai pentru a-ți atinge scopurile. Chiar și cele mai sărace persoane pot face acest lucru dacă sunt optimiști, mulțumitori și echilibrați!

Reclame

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s