Dulce și-aromat

Turtă dulce – un deliciu tradițional

Ador această rețetă! De fapt ador gustul rezultatului acestei rețete. Deși se poate și cumpăra, deoarece se găsește și în comerț, există câteva motive pentru care este mai bine să o gătim acasă: este o variantă mai ieftină, nu conține E-uri, nu riscăm să o luăm veche și tare (așa cum am pățit de nenumărate ori), și iese o cantitate mare care poate fi păstrată și o lună întreagă, sau chiar mai bine (dacă rezistă pofticioșilor 🙂 ).

Deci ne trebuie:

  • 750 g zahăr
  • 500 ml apă
  • 3 ouă
  • sare
  • 3 linguri rase de unt (sau untură)
  • 4 lingurițe pline cu praf de copt
  • făină cât să formeze un aluat potrivit (nici moale, nici tare)
  • 1 linguriță plină de scorțișoară

Caramelizăm 250 g zahăr și îl stingem cu 500 ml apă. Mai lăsăm pe foc să fiarbă încet ceaiul de caramelizat, până se topește tot caramelul.  Dăm deoparte și lăsăm la răcit. Punem apoi ceaiul într-un lighean mai larg, și când încă este destul de cald, adăugăm untul, sarea și gălbenușurile bătute deja cu 250 g zahăr. Amestecăm încet până se omogenizează toate ingredientele. Adăugăm scorțișoara și amestecăm bine. Amestecăm o parte din făină cu praful de copt și apoi adăugăm în compoziție făina. Începem să frământăm și să adăugăm făină până iese un aluat potrivit de tare (va intra aproape 1 kg de făină). Facem din aluat suluri lungi și mai groase, din care tăiem cuburi pe care le punem în tavă tapetată  cu hârtie de copt. Le așezăm la distanță de cam 5 cm deoarece vor crește. Le lăsăm doar să se rumenească puțin, la 170 grade. Le scoatem din cuptor la răcit, și apoi le dăm printr-o bezea mai mult lichidă, făcută cu albușurile rămase și 250 g zahăr. Le punem la uscat pe o suprafață întinsă, tapetată cu celofan. Este o rețetă delicioasă și merită efortul, pentru că ies în cantitate mare 🙂

Din păcate nu am fotografii pas cu pas, dar este foarte ușor de făcut! Mult spor!

Anunțuri

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s