La ceai cu Creatorul

Libertate, sau robie?

„Le făgăduiesc slobozenia, în timp ce ei înşişi sunt robi ai stricăciunii. Căci fiecare este robul lucrului de care este biruit.” 2 Petru 2:19

Cu toții știm că robia a fost abolită cu mult timp în urmă, înainte să se nască și bunicii noștri chiar! Oamenii robi au devenit liberi și inimile lor erau încântate și fericite pentru că nu mai erau „unelte vorbitoare” ci aveau aceleași drepturi și libertăți ca și stăpânii lor. Anii au trecut și iată-ne prezenți în secolul XXI, secol în care libertatea de exprimare, drepturile omului, exploatarea de orice fel întâlnesc interdicții, reguli adepți. Sistemele politice care s-au perindat de-a lungul vremii au încercat să se impună într-un mod sau altul, dar nu s-a mai pomenit despre robia de altă dată, prin care oamenii pot fi vânduți și maltratați după placul stăpânilor. Nu susțin că nu se mai practică lucrul acesta și astăzi. Exploatarea forțată a omului încă se mai practică, uneori chiar și în statele cele mai civilizate. Însă această exploatare este cea fizică.

Dacă ar fi să vorbim despre robie, aș putea numi două moduri prin care omul poate fi rob:

–         Fizic, ca și subaltern al stăpânului său, care are putere totală sau parțială asupra vieții lui.

–         Spirituală – când omul ca și individ este robit de un viciu, o patimă, un păcat, un lucru care îl domină.

Există o vorbă înțeleaptă pe care am auzit-o de curând: „Ceea ce nu te învinge, te face mai puternic”. Ca și oameni noi ne considerăm liberi. Avem drepturi și libertăți și bineînțeles, considerăm că nimeni nu are dreptul să ne spună ce trebuie să facem cu viața noastră, pentru că noi știm mai bine ce trebuie să facem cu ea. Și totuși…atât de mulți oameni vedem în jurul nostru biruiți de vicii și pofte care își ruinează viața. Majoritatea sunt învinși, și datorită acestui lucru sunt și slabi ca și indivizi.

Întrebarea este cum suntem noi ca și oameni? Ce ne învinge zi de zi și ne face mai slabi în viață? Avem un verset care spune: „Fraţilor, voi aţi fost chemaţi la slobozenie. Numai nu faceţi din slobozenie o pricină ca să trăiţi pentru firea pământească, ci slujiţi-vă unii altora în dragoste.” Galateni 5:13 Dacă te consideri liber, poți spune că nimic din ceea ce ai, ceea ce faci sau ceea ce ești nu te stăpânește? Poți spune oare că pofta ochilor de a vedea, pofta inimii tale de a cuprinde toate lăudăroșiile lumii nu te stăpânește?

La o primă vedere cu toții suntem liberi. „Purtaţi-vă ca nişte oameni slobozi, fără să faceţi din slobozenia aceasta o haină a răutăţii, ci ca nişte robi ai lui Dumnezeu.” ne spune apostolul Petru. Domnul Iisus pe de altă parte ne spune în Ioan 8:34 „oricine trăieşte în păcat este rob al păcatului.” Iar în Romani 6:16 ne spune apostolul Pavel:  „Nu ştiţi că, dacă vă daţi robi cuiva, ca să-l ascultaţi, sunteţi robii aceluia de care ascultaţi, fie că este vorba de păcat, care duce la moarte, fie că este vorba de ascultare, care duce la neprihănire?”

Cum sunt eu sau tu ca şi persoană: o persoană liberă doar de suprafaţă, sau sunt cu adevărat liberă? Ce vicii, temeri, pofte şi lucruri ne acaparează inima şi atenţia?

Cum putem să ştim dacă suntem oameni liberi? Punându-ne de fiecare dată câteva întrebări:

  • Lucrul acesta îmi ia mai mult timp liber decât trebuie?
  • Aş putea să renunţ la lucrul acesta fără nici o problemă?
  • Mă face lucrul acesta un om iritabil dacă nu am acces la el?
  • Sunt dispus să renunţ la lucrul acesta de dragul lui Dumnezeu?
  • Care este preţul (timpul acordat, resursele cheltuite, relaţiile tensionate care apar datorită lui etc.) pe care îl plătesc de fiecare dată când vreau să am lucrul acesta?

Să ne rezervăm în fiecare zi măcar 5 minute pentru a ne analiza cu adevărat viaţa. Oare chiar vrem să fim robii unor oameni, lucruri sau sentimente atât de perisabile? Nu este mai bine să fim liberi în Hristos, decât robi în păcat?

Reclame

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s