Dulce și-aromat

Covrigi – perfecți pentru un snack :)

Mie îmi plac covrigii mult! Și cum sunt la modă în România acum, m-am gândit să postez o rețetă delicioasă și pentru fanii covrigilor. Unii i-ar numi covrigi de post, alții covrigi pentru un snack sau o pauză, un mic dejun alături de un ceai…sau alte numeroase ocazii. Sunt foarte simplu de pregătit, și ies în jur de 50 de bucăți, în funcție de mărime.

Avem nevoie de:

  • 1 kg făină albă
  • jumătate lingură sare
  • 1 plic drojdie uscată
  • 500 ml apă (aproximativ)
  • mac, susan, chimen etc. (opțional)

Amestecăm drojdia cu făina și cu sarea bine. Turnăm câte puțină apă călduță și frământăm. Turnăm apă și frământăm până iese un aluat obișnuit, care nu se lipește de mâini și este ușor de manevrat. Lăsăm aluatul la crescut cam 30 de minute. Va crește frumos. După ce a crescut, rupem sau tăiem bucățele de aluat cât o nucă, facem mici baghete și facem forme de covrigi.

Punem o oală cu apă la fiert (cam 3 litri de apă), iar când fierbe apa băgăm covrigii în apa clocotită. Îi lăsăm până se ridică la suprafață (cam 30 de secunde), și îi scoatem în tava tapetată cu hârtie de copt.

Presărăm peste ei mac, susan, semințe etc…după preferințe și îi dăm la copt până se rumenesc.

Când îi scoatem din cuptor, fie îi lăsăm așa (îi scoatem într-un lighean și îi acoperim cu prosop), fie îi dăm cu apă și zahăr și devin cu o coajă mai gumată, și dulce. Îi putem face și sărați prin aceeași operațiune. Dacă nu îi ungem cu nimic, a doua zi vor avea o coajă tare, ca cei din comerț. Sunt tare delicioși și ies mulți 🙂

8 gânduri despre „Covrigi – perfecți pentru un snack :)

    1. Da, se găsesc de cumpărat în România. Aici în schimb nu se găsesc. Deci, cei pe care îi ungi cu apă și zahăr după coacere rămân mai moi, dar cu coaja mai gumată. Ceilalți pe care nu-i ungi cu apă (poate fi și simplă, sau sărată), se întăresc. Mie îmi plac și tari, și gumați. Din 1 kg ies între 40 și 60 în funcție de mărimea lor.:)

  1. Te rog mai spune-mi : daca ii dau cu apa cu zahar…sunt totusi si putin sarati??
    tb sa ma hotarasc as fac ceva pt ziua lui D…..ori saratele ori covrigii astia, care mi se par mult mai ieftini…la saratele, imi trebuie multa branza , oua, smantana, etc, etc…

    Dar ai idee? Daca as face pateuri din aluat de foietaj cumparat…sti cate ar iesi….daca mai tin minte: sunt aluaturi de 800 gr/pachet….
    Acestea trebuie unse cu ceva…sau pur si simplu tai forme, razi ceva cascaval si cu ele la cuptor?

    vreau ceva sarat, cum sunt acei covrigei, dar totusi sa nu-i dau cu apa cu sare…..

    Muuuultumesc! 🙂

    P.s. Sambata tb sa fac….

    1. Bună! Deci dacă îi dai cu apă și zahăr după preparare, aceștia vor avea gust dulce, moale și gumat. Știi cum sunt covrigii fierți din comerț, doar că sunt dulci. Dacă nu îi dai cu nimic, aceștia vor fi ceva de gen mini brezel, doar fără gust sărat. Iar dacă îi vrei sărăței, îi stropești după coacere cu puțină apă cu sare, și din nou, vor fi moi și gumați. Faptul că îi uzi după coacere îi face să devină gumați și moi. Dacă nu îi uzi ungându-i, aceștia devin uscați ca și covrigii din punguțe pe care îi găsim în market. Gustul îl dăm după coacere, deși și în aluat punem sare. În legătură cu paneurile și foietajul…nu am făcut niciodată. Aici găsesc un singur fel de foietaj, sau atâta știu eu 🙂 și acela este cu multe foi separate și foarte foarte subțiri! Nu am făcut niciodată paneuri, deci nu știu:( Îmi pare rău! Dar pe foietaj totuși dacă vrei o mică gustare cred că poți unge puțin suc de roșii amestecat cu puțină sare și oregano. Eu așa fac la pizza să nu iasă prea uscată și este delicioasă! De fapt secretul îl știu de la soțul meu, care a văzut la o emisiune TV aici 🙂

      1. Multumesc frumos…trebuie sa ma hotarasc ce fac…nici timp nu am prea mult la dispozitie…A. e pe urmele mele ……
        Pai eu as vrea sa fie covrigii mai crocanti….deci nu-i mai dau cu apa dupa aceea…

      2. Da, doar că ies destul de tărișori 🙂 Știi, sunt covrigii ăia rotunzi pe care îi poți lua la kg din market, vărsați. Ies exact ca ei dacă nu îi uzi după. Nouă ne-au plăcut mai mult cei moi, dulci. Dar nici ceilalți nu au scăpat neronțăiți 😀 Le poți da și aromă de vanilie dacă vrei, adăugând în făină și zahăr vanilat.

      3. Vezi ca ai un mesaj:))
        Asa….vom avea un tort, de aceea as fi vrut sa fac si ceva sarat si necostisitor :D. tb neaparat sa ma hotarasc.
        Dar, ei sunt crocanti de cum ii faci sau a doua zi se intaresc?

      4. Covrigeii sunt puțin crocanți de cum îi faci, dar nu așa tare a a doua zi. Cred că este importantă și grosimea lor. Cu cât sunt mai subțiri, cu atât sunt mai tari. 🙂

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s