Dulce și-aromat

Covrigi fierți sau covrigii evreiești

Covrigii reprezintă o gustare în fugă pentru noi toți. Și tuturor de plac tare mult. Găsim în comerț tot felul de covrigi: mai moi, mai tari, sărați, crocanți, dulci etc. Acești covrigi îi cumpăram pe timpul liceului din zonă și erau preferații mei. Timpul a trecut…inevitabil. Gusturile nu mi s-au schimbat, și pentru iubitorii de covrigi, postez și rețeta de față a covrigilor evreiești, pe care am găsit-o tot pe net și am probat-o cu plăcere! Ies pur și simplu delicioși!

Avem nevoie de:

  • 210 ml apă călduță
  • 60 g unt topit
  • 2 lingurițe sare
  • 1 lingură zahăr
  • 450 făină albă
  • Un plic drojdie uscată
  • 2 linguri bicarbonat de sodiu
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură ulei
  • Sunan sau mac, sau
  • parmezat sau sare mare (după preferințe)

Topești untul și îl amesteci cu apa. Adaugi drojdia, sarea, zahărul, laptele și făina. Se frământă un aluat normal și se lasă la dospit. După ce a crescut, se pune aluatul pe masa de lucru, se face un rulou și se împarte în 16 bucăți (sau mai puține, în funcție de mărimea dorită a covrigilor). Se fac covrigi din fiecare rulou. Se lasă la crescut 10 minute. În acest timp se pune pe foc o oală mare cu 1 l de apă la fiert. Se adaugă cele 2 linguri de bicarbonat. Când a fiert apa, se pun câte doi covrigi în apă și se lasă cam 30 de secunde (nu mai mult sau mai puțin de atât, ca să iasă de gustul normal. De fierbele contează gustul caracteristic al covrigilor). Se scot cu paleta și se pun în tavă pe hârtie de copt. Se ung cu gălbenuș bătut cu ulei și se presară cu mac, susan etc. Se dau la copt la 170 -180 grade, până sau rumenit.

Anunțuri

5 gânduri despre „Covrigi fierți sau covrigii evreiești

  1. Super arata!! MI-ai facut o pofta!!! ……………
    Dar, spune-mi , te rog….nu e prea mult bicarbonat….chiar doua linguri.?..oare de ce se pune atat?…..nu au gust prea puternic de bicarbonat dupa aceea?

    1. Nu, pentru că se pune la fiert și stau doar câteva secunde în apă. Dar poți pune o lingură dacă vrei să nu aibă deloc aromă 🙂 Ies puțin gumați, ca orice covrig fiert, dar ies moi și delicioși!

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s