La ceai cu Creatorul

Meditație pentru orice om…

Articolul de față este preluat din revista  „Sămânța Adevărului”, la sugestia Iulianei Pătrăucean. 

Este esențial să medităm: în care din cele două categorii de misionari ne găsim fiecare din noi?

   Fiecare om e un misionar, acum si  vesnic, pentru bine

 sau rau,fie ca intentioneaza acest lucru ,fie ca nu.

 

       Murim, dar lasam in urma noastra influenta unui mod de viata. Ecoul cuvintelor noastre se va auzi in mod repetat de-a lungul veacurilor. Esenta a ceea ce a fost omul va supravietui si va actiona dupa ce el nu va mai fi. Cuvintele rostite de el vor rasuna de-a lungul anilor precum ecourile unor voci in creierul muntilor, iar faptele sale se vor reflecta in reverberatii mereu multiplicate si perpetuate. Fiecare om a lasat in urma sa o influenta pentru bine sau pentru rau care nu se va epuiza niciodata. Sfera in care actioneaza poate fi mica sau mare. Poate sa fie caminul in care locuieste sau poate sa fie un regat intreg; un satuc sau o natiune intreaga. Poate sa fie o parohie sau toata Europa. Ceea ce face el are consecinte vesnice. Prietenii sai, familia sa, succesorii care ii vor urma, rudele sale sunt toti receptorii unei influente morale pe care cel in cauza a transmis-o sau a lasat-o mostenire umanitatii; fie o binecuvantare care se va multiplica intr-o ploaie de binecuvantari, fie un blestem care se va perpetua ca un rau imens, acumulat.

Fiecare om e un misionar,acum si vesnic,pentru bine sau rau, fie ca intentioneaza acest lucru, fie ca nu. Sau e pata murdara ce-si raspandeste influenta negativa pana la marginile societatii in care traieste, sau e o binecuvantare, ce se raspandeste in lumea intreaga, in lungime si latime. Nu poate fi un spatiu gol. Samanta semanata in timpul vietii va iesi la suprafata ca recolta de binecuvantari sau recolta de intristari. Fie ca influenta noastra e mica sau mare, buna sau rea, ea va dura, se va perpetua si va actiona in limitele unei sfere de influenta. Mormantul il inghite pe cel mort, dar caracterul sau colinda lumea, devenind binecuvantare sau blestem printre familiile din lume.

Soarele apune dupa dealuri, dar dara de lumina pe care o lasa in urma il ajuta pe calatorul obosit sa ajunga acasa. Copacul este doborat in padure, dar cu timpul se transforma in carbune, iar focul din casa noastra arde mai stralucitor, pentru ca un copac a crescut si a cazut. Insecta de coral moare, dar reciful pe care l-a creat sparge talazurile uriase pe tarmurile marilor continente, sau formeaza o insula in mijlocul oceanului, pentru binele omului. Traim si murim, dar binele sau raul pe care il infaptuim ramane dupa noi,nu este ingropat odata cu oasele noastre.

Copilasul care s-a stins la sanul mamei lui, ca o floare ce si-a plecat capul sub asprimea inghetului- traieste inca, nu doar ca imagine sau amintire, ci si ca influenta, in profunzimile tainice ale inimii mamei lui.   Prietenul care ne-a impartasit lectii de viata si de sfatul caruia ne-am bucurat, este indepartat dinaintea ochilor nostri, dar invataturile sale, sentimentele inalte care l-au animat, faptele de generozitate pe care le-a facut, trasaturile sale morale si infatisarea sa sunt vii si apar in linistea serii, in tainitele memoriei si in lumina diminetii, amiezii sau inserarii. Si daca e mort, totusi continua sa ne vorbeasca atat de clar, ca si cum ar fi in mijlocul nostru.

Mahomed traieste inca in practicile si influenta dezastruoasa pe care o propaga in Orient. Napoleon e inca in Franta, iar Franta e Napoleon. Ramasitele lui Martin Luher se odihnesc la Wittenberg , dar influenta sa inca se simte in bisericile crestine. Shakespeare, Byron si Milton traiesc inca prin influenta lor, buna sau rea. Apostolul asezat in  scaun, pastorul de la amvon, martirul de pe rugul in flacari, omul de stat din cabinetul sau, soldatul aflat pe campul de lupta, marinarul de pe punte, desi au trecut toti pragul mortii,sunt inca vii in lumina faptelor pe are le-au facut, prin vietile pe care le-au trait si prin lectiile puternice pe care le-au lasat in urma lor.

”Nici unul dintre noi nu trwieste pentru sine”- multi sunt  afectati de viata sa- ”si niciunul dintre noi nu moare pentru sine”- multi sunt afectati de moartea sa. Coroana reginei noastre poate sa se strice, dar cea care a purtat-o va influenta puternic secolele care vor veni. Diadema unui nobil se poate sfarama in bucati, dar purtatorul ei face acum ceea ce se va reflecta in viata si faptele a mii de oameni formati de el. Nobletea, rangul si bogatiile sunt pieritoare, dar caracterul moral isi are trainicia lui vesnica pe care nimic n-o poate distruge, care trece dincolo de lumea aceasta si isi perpetueaza influenta de dincolo de mormant.

Ceea ce facem este transferat pe o scena in care spectatorii sunt Universul intreg.Ceea ce rostim se va transmite in ecouri largi si va ajunge la urechiele tuturor. Ceea ce suntem si ceea ce facem influenteaza si actioneaza asupra intregii omeniri. Nu putem fi neutri. Cand suntem vii actionam, cand suntem morti vorbim. Lumea intreaga devine publicul nostru, care priveste mereu, asculta mereu. Natura intreaga reprezinta tablele care inregistreaza cuvintele noastre, faptele, gandurile si pasiunile noastre.

Monumentele, coloanele si statuile ridicate in cinstea eroilor, oratorilor, barbatilor de stat, reprezinta toate influente care se perpetueaza de-a lungul veacurilor. ”Batranul orb din Chios”, ( asa cum il numeste Byon pe Homer ) vorbeste inca. Bardul din Mantua ( poetul Vergiliu ) canta inca in fiecare scoala. Shakespere, bardul din Avon, este tradus in aproape toate limbile. Filosofia lui Stagirit este studiata in toate academiile. Fie ca sunt benefice sau nu, in ele toate exista putere. Cat de binecuvantata e amintirea acelora care, la fel ca soarele care apune, au lasat in urma lor o dara de lumina pentru ca ceilalti sa vada calea catre Dumnezeu!

Numai din fantana foarte curata poti scoate apa curata. Numai copacul bun face roade bune. Daca nucelul este curat si sfant, razele de influenta care pornesc de la el vor fi si ele curate si sfinte. Mergeti  deci in sferele pe care le ocupati, functionari sau comercianti, oameni cu profesiuni sociale, mergeti in locurile inalte sau joase ale tarii, amestecati-va in potopul convulsiilor sociale sau intrati in apele linistite si domoale ale vietii domestice. Oricare ar fi sfera pe care trebuie s-o umpleti, daca veti avea o inima curata, veti radia viata si putere si veti lasa in urma voastra influente sfinte si binefacatoare.

Articol din  revista ”Samanta Adevarului”

Anunțuri

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s