Ce avem la prânz?

Fasole scăzută – ușor și sănătos

fasole 2Deși fac destul de rar această rețetă, pot spune că este delicioasă și o apreciem mult! Nu înțeleg de ce majoritatea din noi evită fasolea în favoarea altor produse mai puțin sănătoase! Totuși eu recomand fasolea sub orice formă preparată. Timpul de preparare este variabil în funcție de vechimea fasolii: dacă fasolea este mai veche, va fierbe mai greu, dacă este mai proaspătă, va fierbe mai ușor. Important este să fie toată de aceeași vechime. În caz contrar, vor fierbe pe rând iar rezultatul va fi nesatisfăcător: o boabă va fi încă crudă, iar alta va fi prea fiartă și se va sfărâma. Pentru ca fasolea să fiarbă mai ușor, o punem cu o zi înainte în apă la înmuiat, sau dacă nu, a doua zi punem o jumătate de linguriță de bicarbonat în apa în care o fierbem. Putem bineînțeles folosi și „oala minune” cu presiune care scurtează timpul fierberii. De asemenea pentru a evita balonarea, fasolea se fierbe cam în trei ape. Prima și a doua apă se schimb după aproximativ 3 minute de fierbere, iar a treia apă se păstrează în continuare și se folosește în funcție de dorință: supă, sos etc. Deci aceste indicații fiind date, pentru rețeta de bază care va rezulta în trei – patru porții, avem nevoie de:

  • 500 g fasole
  • o roșie decojită
  • o jumătate ardei verde
  • un morcov
  • o ceapă
  • ulei
  • trei bucăți cremvuști
  • sare și piper după gust
  • o jumătate cub knorr
  • 2 linguri făină de grâu
  • o linguriță cu vârf pastă de tomate
  • câteva fire de pătrunjel verde (sau uscat, sau înghețat)

Spălăm fasolea după care o punem la fiert în apă simplă. După trei minute de fierbere, aruncăm apa și o punem la fiert (preferabil în apă călduță) din nou. După trei minute de fierbere, din nou aruncăm apa și clătim fasolea, apoi punem iar apă la fiert cu o jumătate de palmă mai sus de stratul de fasole. Acoperim oala și dăm la fiert. Putem pune o jumătate linguriță bicarbonat să fiarbă mai repede (eu nu am pus). Între timp curățăm și tocăm ceapa și o călim în puțin ulei. Curățăm și tocăm și ardeiul, cu roșia și morcovul, și le călim cu ceapa. Cremvuștii îi curățăm de pieliță și îi tăiem rondele, după care îi prăjim puțin. Adăugăm legumele călite în fasolea care fierbe, punem și cubul knorr și mai lăsăm la fiert până fierbe fasolea. Scoatem cremvuștii pe o farfurie. Dacă între timp mai trebuie apă în fasole, mai adăugăm, până fierbe aceasta. Când fasolea este fiartă, într-un castron amestecăm cele 2 linguri de făină albă cu jumătate de cană de apă. În momentul acesta în oală apa trebuie să fie doar cu un deget deasupra stratului de fasole fiartă. Dăm deoparte și adăugăm făina amestecată cu apa bine (să nu aibă cocoloașe). Amestecăm bine, și punem la foc mic. Adăugăm cremvuștii, sarea, piperul și pătrunjelul tocat fin. Amestecăm din când în când să nu se prindă de fund și mai lăsăm la fiert cam 10 -15 minute. Se servește cu murături🙂

fasole 3 fasole 1

 

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s