Biblioteca minunată

Cuvinte pe care trebuie să le audă copiii

„Cuvinte pe care trebuie să le audă copii” scrisă de David Staal este o carte pe care ar trebui să o citească orice părinte sau lider de copii. Autorul face distincția între cuvintele nenumărate pe care le rostim în fiecare zi față de copii noștri, și cuvintele pe care ei au nevoie să le audă în situații deosebite sau de criză, dar și în zilele obișnuite. Care sunt aceste cuvinte? David Staal numește șapte expresii „magice” în felul lor pe care dacă le rostim cum trebuie și când trebuie vor avea efecte benefice și puternice asupra caracterului copiilor noștri. Pe scurt, cuvintele sunt:

  • Cred în tine!
  • Te poți baza pe mine!
  • Te prețuiesc!
  • Îmi pare rău, te rog iartă-mă!
  • Pentru că…
  • Nu!
  • Te iubesc!

La prima vedere par cuvinte simple, dar autorul face o distinție fină între modul și timpul când credem noi că trebuiesc spuse aceste cuvinte de timpul și modul în care cred copiii noștri că ar trebui rostite.

Uneori aceste cuvinte pot părea exagerate dacă nu sunt rostite la timpul lor și într-un mod sincer și corespunzător! Cuvintele cred în tine pot părea exagerate în situații nerealiste, iar un te iubesc spus fără nici o explicație poate părea o expresie manipulativă de a extrage un răspuns forțat din partea copiilor noștri. Chiar dacă suntem adulți, și noi greșim, și încă foarte mult câte o dată față de copii noștri. În astfel de momente orice scuză reprezintă de fapt bariere în fața unui sincer și scurt: îmi pare rău, te rog iartă-mă. Orice scuză diminuiază impactul părerii de rău exprimate deschis față de copil. Nu vă temeți: faptul că vă recunoașteți vina nu vă diminuiază autoritatea față de copil, ci vă mărește respectul lui față de voi, părinții!

De ce trebuie să spunem și „Nu”în educarea copiilor noștrii? Copiii nu vor să intre în probleme încălcând regulile, ci încearcă să găsească limitele încercându-le, pentru că la limite se află părinții lor! Prin „nu” părintele confirmă autoritatea sa, dragostea sa și atenția sa față de copil, iar copilul, deși protestează, în final ajunge să aibă încredere în decizia părinților pentru limitele propuse. Totuși, când se spune „nu”? există și situații când putem greși, iar David Staal ne sugerează câteva dintre ele!

Cartea conține de asemenea și două anexe cu activități și sfaturi practice despre cum am putea să ne perfecționăm, sau îmbunătățim relația noastră de părinți sau lideri față de copii. Preferata mea este „Lumânarea victoriei”, o practică amuzantă dar care fortifică relațiile familiale nu doar dintre copii și părinți, dar și între membrii familiei în general (frate – soră, soț – soție). De asemenea ideea „Jurnalul părintelui” pe care o putem aplica fiecare din noi (mai ales mămicile) va avea efecte toată viața asupra micuților noștri!

Recomand cartea cu toată inima! Este o carte foarte documentată bibliografic, foarte practic de aplicat și foarte ușor de citit! „Cuvinte pe care trebuie să le audă copiii” O găsiți pe www.kerigma.ro pe acest link, sau pe Elefant.ro acum la reducere.

Reclame

3 gânduri despre „Cuvinte pe care trebuie să le audă copiii

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s