Dulapul cu arome

Panna Cotta cu caramel

Panna Cotta este de fapt o rețetă foarte simplă, dar foarte delicioasă! Este foarte ușor de preparat. Redau aici rețeta de bază, culoarea și aroma ei fiind adăugate de fiecare după preferințe! Dedic această prăjitură aniversării noastre de 6 ani de căsătorie, care sunt și cei mai minunați ani din viața mea😉

Pentru rețeta de bază avem nevoie de:

  • 5oo g/ml frișcă lichidă
  • 100 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • esență de vanilie sau 3 plicuri de zahăr vanilat
  • 2 pliculețe de gelatină

Pentru caramel avem nevoie de:

  • 125 g zahăr
  • 100 – 125 ml smântână (sau lapte mai gras)

Pentru început punem gelatina la înmuiat în 200 ml apă și apoi o preparăm după instrucțiunile de pe ambalaj. Într-o oală cu fund gros punem frișca lichidă, laptele, zahărul și esența de vanilie sau zahărul vanilat, și dăm la foc mic mestecând din când în când. Această compoziție nu trebuie să fiarbă, ci doar să ajungă aproape de punctul fierberii. Cu alte cuvinte să fie foarte fierbinte. Când este aproape de punctul fierberii, dăm deoparte oala și o lăsăm puțin la răcit. Între timp preparăm gelatina, iar când compoziția cu frișca s-a răcorit puțin, adăugăm gelatina în fir subțire, amestecând cu o lingură de lemn pentru a se omogeniza foarte bine. Turnăm întreaga compoziție fie într-un vas mai mare, fie în forme mai mici, după preferințe. O dăm la rece peste noapte, sau cel puțin 4 ore. Când dorim să o scoatem din forme și să o punem pe un platou, ținem câteva secunde formele în apă clocotită, apoi răsturnăm pe platou sau farfurie. Panna cotta poate fi servită cu fructe sau sosuri dulci, dar puteți face și caramel așa cum am făcut eu.

Caramelul este foarte simplu de făcut. Puneți la foc mic la topit zahărul într-o oală cu fund gros. Când zahărul s-a făcut un caramel de culoare gălbuie deschis, turnați smântâna și amestecați repede și bine, până se topește totul. Dacă caramelul pare prea consistent, mai adăugați smântână sau lapte. Oricum în cazul în panna cottei caramelul trebuie să fie puțin mai subțire, pentru că-l veți lăsa la răcit mai întâi, apoi când este complet rece îl turnați peste prăjitură. Preferabil este să turnați caramelul doar înainte de servire! Este o rețetă foarte simplă și absolut divină la gust😀 Deci poftă bună!

Aducem compoziția la punctul fierberii, dar nu o lăsăm să dea în clocot!
După ce o dăm la rece și s-a gelatinat, o scoatem din formă pe platou

Așa trebuie să arate zahărul topit pentru caramel. Dacă este prea brun, caramelul va fi amar!
Când turnăm smântâna vor ieși balonașe! Nu-i de speriat, trebuie doar să mesteci repede și bine, la foc mic!
Și în final turnăm caramelul rece din belșug, la servire!
Și aici câte o felie pentru fiecare cititor😉

8 thoughts on “Panna Cotta cu caramel

  1. Vin si eu cu intarziere:)Casnicie fericita in continuare:)am tot vazut retete de panna cotta dar nu am incercat,la cum arata a ta,as incerca,
    frumoasa prezentare i-ai facut:)mov si perlute…

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s