Fructe și legume

A început sezonul sănătății

A început sezonul sănătății! Cum așa? În Grecia roadele se culeg iarna, și nu toamna! Iarna aici clima este blândă, ninge rareori și doar în zone cu o altitudine mai înaltă, iar zăpada se topește repede! Personal nu am avut ocazia să mă bucur de zăpadă aici. În schimb iarna când este soare este ca și cum ar fi o toamnă călduță la noi. Recunosc că dacă ar fi să aleg între Grecia și România, aș alege pentru vară România, iar pentru iarnă Grecia. Vara aici este mult prea cald pentru a ieși în timpul zilei, înafară de plajă.

DSC09698DSC09696

Oricum după cum spuneam a început culesul fructelor și legumelor. În Grecia cartofii se cultivă de două ori. Dacă la noi în aprilie se pun cartofii în pământ, în Grecia atunci deja se culeg din pământ! A doua tură de cartofi se scot acum din pământ! Dar ceea ce-mi place cel mai mult aici este sezonul de citrice și măsline! Acest sezon a început de o lună, mai exact în noiembrie. Vă povesteam aici despre culesul măslinelor și apoi procesul lor de conservare. De data asta vreau să vă povestesc câteva lucruri despre culesul citricelor. Grecia este un exportator cunoscut în acest domeniu. Lămâi, grapefruit, portocale, kiwi, mandarine, rodii și altele asemenea lor ne îmbie în acest sezon din belșug în această țară. Dacă mergem în sudul Peloponez, sau și mai în sud, în Kalamata ne vom delecta cu aceste arome îmbietoare și parfumate! Bomba de vitamine, cum sunt numite de prietenii noștri Aspa și Petru, care ne aprovizionează din belșug cu citrice (mulțumim tare mult 😉 )

Care sunt calitățile acestor fructe îmbietoare? Ei bine, Dumnezeu a știut că pe timp de iarnă avem nevoie de fier, de calciu, de magneziu și mai ales de vitamina C. Cu toții știm faptul că citricele conțin din belșug această vitamină de care avem așa mare nevoie în sezonul rece! Multe informații legate de beneficiile consumului de citrice găsiți aici.

Acum să vă spun și câteva secrete legate de calitatea acestor fructe, informații pe care le-am învățat din experiență de-a lungul anilor petrecuți aici!

  • sucul de portocale natural ținut mai mult de două ore în pahar se amărăște
  • sezonul în care puteți cumpăra portocale sută la sută proaspete (și citrice în general) este noiembrie – martie, aceasta fiind perioada în care acestea sunt culese
  • de ce portocala pe care ai cumpărat-o este mai mult uscată și lipsită de zeamă? Pentru că a fost culeasă înainte de coacere și ținută apoi într-un cuptor special pentru a-și lua culoarea! Sau un al doilea motiv este faptul că a fost prinsă de îngheț înainte să fie culeasă.
  • cum sunt păstrate portocalele sau citricele pentru export și înafara sezonului? Aceste fructe sunt păstrate în hale-frigider imense, la o temperatură și umiditate speciale. Dar pe timpul verii mai există un soi de portocale văratice, care dau fruct pe timpul verii (cum sunt la noi merele de vară de exemplu). Acest soi de portocale sunt foarte dulci, dar mai rare și bineînțeles mai scumpe. Nu știu în ce măsură se face export cu ele. În special mai pe primăvară există și portocalele roșii care mai sunt denumite și portocalele sanguine, foarte zemoase și bune pentru suc!

Pe viitor intenționez să mai public articole despre acest „aur”natural și suculent, și anume universul citricelor! Pentru moment vă recomand să consumați cât mai multe astfel de fructe, pentru că este sezonul lor și sunt proaspete pe piață în această perioadă (noiembrie – martie). Și mai gândiți-vă la un lucru: cred că în proporție de 90 % din portocalele provenite din Grecia au fost culese și împachetate de români. Zona cu extindere pe portocale cea mai mare cred este Argos, iar pe sezonul de portocale vin sute, dacă nu mii de români la muncă la cules de portocale, mandarine și alte fructe de sezon!

Să aveți parte de sănătate vă doresc 🙂

Reclame

6 gânduri despre „A început sezonul sănătății

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s