Dulce și-aromat

Cozonac cu ciocolată

Aș vrea să încep anul clădind la colecția de rețete de pe blogul meu o nouă bunătate🙂 pe care am pregătit-o de revelion! Este simplu și delicios! Tuturor de plac cozonacii, iar mie îmi plac cei mai mult cei cu mac🙂, dar de data asta vreai să vă delectez cu unul cu ciocolată (pentru iubitorii de ciocolată așa ca mine😀 ). Rețeta mi-a fost recomandată de soacra mea, dar din păcate nu mai găsesc site-ul de unde este luată😦

DSC09972

Pentru Umplutură aveți nevoie de:

  • 20 g făină
  • 20 g cacao
  • 50 g zahăr
  • 1 albuș de ou
  • 80 ml apă
  • 15 g ciocolată (4 pătrățele dintr-o ciocolată de 100 g)
  • 10 g unt (o lingură)

Pentru aluat:

  • 350 – 400 g făină
  • 40 g zahăr
  • 1/4 linguriță sare
  • 6 g drojdie uscată
  • 1-2 plicuri zahăr vanilat
  • 2 ouă mici
  • 45 g unt topit
  • 60 ml lapte călduț
  • 45 ml apă călduță

Pentru început facem umplutura, și este bine să o preparăm cu o zi înainte. Este foarte simplu de preparat, și deci nu ne va da mari bătăi de cap! Deci pentru umplutură se amestecă făina, zahărul și cacaoa, apoi se pune și albușul de ou și se freacă bine. Se adaugă câte puțin și apa și se freacă bine, apoi se pune pe foc mic și se mestecă încontinuu cu telul, până compoziția s-a îngroșat și se vede fundul cratiței când mestecați. Se dă la o parte și se pune ciocolata și untul, apoi se amestecă până se topesc și se omogenizează totul. Toată această compoziție se toarnă într-o formă de 15/15, sau de 13/18 tapetată cu folie de celofan, apoi se dă la frigider.

A doua zi preparăm aluatul astfel. Amestecăm făina cu zahărul, sarea și drojdia. Se bat ouăle amestecate cu apa și cu untul călduț și se pune peste făină. Se frământă aluatul, iar dacă mai trebuie făină, adăugați până iese un aluat moale, dar care să poată fi întins foaie fără să se prindă. Va ieși un aluat normal deci. Îl lăsăm vreo oră la loc călduț să crească, apoi înfăinăm bine masa de lucru, întindem o foaie de 35/20 și în mijloc punem compoziția ciocolată preparată cu o zi înainte. Luăm marginile mai lungi ale aluatului și le împachetăm, astfel că aluatul va fi pliat în trei. Apoi luăm marginile scurte și le împachetăm. Întoarcem pachețelul de aluat și întindem iar foaie. Pe alocuri va țâșni din compoziție, dar nu vă speriați. În cazul în care iese pe masă mai multă compoziție, o luați și puneți pe aluat și iar împachetați ca mai înainte. Repetați pasul cu împachetatul și întinsul foii de trei ori. A patra oară întindem foaie din nou,  iar pe lungime lăsăm un capăt de 2 cm, apoi tăiem pe mijloc foaia. Ambele părți de aluat le răsucim, apoi le împletim în două. Vă asigur că în acest moment nu arată foarte apetisant😀 Dar ungeți o tavă de 20/35 cm cu unt și o tapetați cu făină, și puneți cozonacul în ea la crescut pentru 45 minute. Dați apoi la copt cozonacul la 170 grade pentru 30 minute (până se rumenește deasupra). După ce e copt, se lasă la răcit în tavă, acoperit cu un prosop! Se taie rece, și se papă cu multă poftă😉 Nu este complicat așa cum par explicațiile, doar am descris procesul mai în amănunt🙂 Mult spor deci! Apropo, dacă îl doriți mai dulce, puteți adăuga mai mult zahăr, și chiar stafide! Este un cozonac foarte pufos și delicios!

DSC09967 DSC09969 DSC09971 DSC09972
DSC09974

5 thoughts on “Cozonac cu ciocolată

  1. Eu cred ca sunt una din putinele persoane carora nu le plac cozonacul…Deobicei fac doar pentru sotul meu.Al tau arata foarte bine si mai ales cu ciocolata…

  2. Frumos rezultat.Cred ca sursa este http://www.e-retete.ro/retete/cozonac-cu-ciocolata.Si o reteta asemanatoare are si Laura Laurentiu (http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/cozonac-cu-ciocolata-marmorat.html) ,doar ca intre impaturiri aluatul se lasa la rece pentru ~30 min.Oricum,reteta e grozava,merita osteneala.
    Eu nu ma prea omor cu cozonacul,dar pe cei cu mac si coaja de portocale si pe astia ciocolatosi nu ii pot ignora.E pacat de asa pufosenie…

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s