Lumea în culori obiective

Rezultatele chestionarului

A trecut ceva timp de la ultima postare. Suntem încă în așteptarea aparatului foto care nu se dă să apară la firma de unde l-am comandat😦 Dar până una alta, după cum cred că mulți deja știți și vă amintiți, acum ceva timp în urmă am aplicat un chestionar privind migrația și am promis să redau rezultatele lui pe blog. Chestionarul l-am încheiat cu succes, deși nu am ajuns la numărul pe care mi l-am propus de persoane. Dar este bine și așa🙂 Deoarece rezultatele sunt prezentate mult mai pe larg în lucrarea mea de cercetare, în rândurile de mai jos voi reda doar ideile principale ale rezultatelor studiului.

Studiul de față a fost realizat pe un eșantion de 60 de persoane care au emigrat pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, reglementată sau nereglementată. Chestionarul a fost aplicat în perioada ianuarie – decembrie 2012. Persoanele chestionate fie erau încă în statutul de emigrant, fie erau reîntoarse temporar sau definitiv în România.

Scopul aplicării chestionarului:

  • Pentru a afla care este etapa cea mai grea pentru un emigrant: plecarea din România, timpul migrației, sau revenirea în România
  • Pentru a afla dacă există vreo legătură între timpul dedicat migrației și luarea deciziei de reîntoarcerea în România
  • Pentru a afla ce i-ar putea determina pe români să nu mai emigreze.

Ipoteza de la care s-a pornit a fost: dificultatea etapei de reîntoarcere în România este direct proporțională cu perioada de timp în care o persoană a fost emigrată.

Chestionarul a fost compus din opt întrebări cu răspunsuri fie deschise, fie închise cu variante la alegere. Din din totatul de eșantion, emigrantul cu cea mai puțină experiență de migrare a răspuns că a emigrat doar pentru două luni în Irlanda, la cealaltă extremă fiind o persoană care a părăsit România de 17 ani în favoarea Greciei.

Imaginea 1: Procentajul răspunsurilor privind dorința de migrație pe viitor

Fără titlu

Într-un procentaj aproape egal perioada de migrație în țara străină este considerată grea, comparativ cu decizia de reîntoarcere și adaptarea în România. Dacă 37 % dintre emigranții intervievați consideră că perioada de ședere într-o țară străină este cea mai dificilă etapă a migrației, 35 % consideră plecarea din statul gazdă este cea mai grea parte din procesul migrației.

Dificultatea reîntoarcerii în România este direct proporțională cu perioada de migrație. Cu cât perioada de migrație a unei persoane este mai mare, cu atât decizia de reîntoarcere, și eventuala reintegrare vor fi mai dificile. O astfel de persoană este deja integrată într-o comunitate, cu o slujbă și un salariu suficient pentru familia ei, iar în caz de criză, aceasta se va decide foarte greu pentru alternativa reîntoarcerii în România. Acest lucru devine și mai dificil în momentul în care persoana emigrantă și-a întemeiat o familie sau are familia și copiii în statul în care a emigrat. Copiii sunt la școală și învață în limba respectivă, iar transferul lor în unitățile române de învățământ este dificil în condițiile în care acest tranfer presupune adaptarea unei culturi noi pentru acei copii. 

Pe parcusul studiului s-a urmărit și modul în care se poate preveni migrația de lungă sau de scurtă durată. Motivele invocate de respondeți cu privire la decizia de a nu migra niciodată din România au fost aproape același, fiecare gândindu-se la partea financiară. Un salariu mai bun și/ sau un loc de muncă stabil în România sunt condițiile pentru care fiecare emigrant ar renunța la migrație în favoarea țării natale. Totuși un procentaj de 45% au răspuns că vor emigra pe viitor, în timp ce 35 % nu vor mai emigra odată reîntorși. Cei care nu știu dacă pe viitor vor mai părăsi țara (12%) își bazează decizia în acest sens pe circumstanțele din România. Dacă vor reuși să găsească un loc de muncă stabil, nu vor migra; în caz contrar însă, vor opta pentru migrație. Cu alte cuvinte pe lângă cei 45 % care spun că vor migra, mai avem încă 12% predispuși migrației, și astfel totalul celor predispuși migrației crește simțitor la 57%.

Mulțumesc tuturor celor care au participat la studiu🙂

 

 

2 gânduri despre „Rezultatele chestionarului

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s