Dulce și-aromat

Gogoși la cuptor

Săptămâna care a trecut am zărit aceste apetisante gogoși la cuptor aici, și mi-au lăsat gura apă! Sunt absolut delicioase, iar copiii le vor adora! Ce trebuie să faceți este relativ simplu!

7

 

Avem nevoie de:

  • 600 g făină (plus pentru masa de lucru)
  • 35 g drojdie (sau un pliculeț drojdie uscată)
  • 2 ouă
  • 360 ml lapte
  • 75 g unt
  • 90 g zahăr
  • esență de vanilie sau zahăr vanilat (2 pachețele)
  • un praf de sare
  • ciocolată și bomboane mici pentru decor

Topim untul și zahărul în lapte la foc mic, apoi dăm compoziția la răcit. Amestecăm plicul de drojdie cu 150 g făină și sarea și turnăm compoziția de lapte care trebuie să fie doar călduță peste. Amestecăm puțin și lăsăm la dospit vreo 10 minute. Adăugăm mai apoi ouăle bătute, apoi zahărul vanilat și în final făina încet în ploaie amestecând continuu cu o lingură de lemn sau cu un tel. Amestecăm totul foarte bine. Va ieși un aluat extrem de moale și neascultător, pe care îl dăm la loc călduț și ferit de curent la crescut. Când a crescut aluatul și s-a dublat, ne înfăinăm bine masa de lucru și mâinile, luăm aluatul, îl frământăm încă vreo cinci minute pe masa de lucru, după care întindem o foaie cam de 5 mm grosime. Tăiem cu o cană gogoși rotunde, iar în mijloc le găurim cu un dop de sticlă. Masa trebuie să fie foarte bine înfăinată pentru a le putea dezlipi. În final după ce frământăm aluatul acesta va deveni mai ușor de manevrat și foarte pufos oricum! Punem gogoșile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le lăsăm la crescut vreo 15 minute, după care le dăm la cuptor la 160 g până devin aurii brun pe deasupra. Le scoatem din cuptor, lăsăm puțin la răcit apoi le ungem cu pensula de silicon cu ciocolată topită și presărăm bombonele. Le putem presăra și cu zahăr pudră, după preferință. Se servesc cu mare poftă alături de ceai sau un pahar de lapte😀

 

1

2

3

4

5

6

6 gânduri despre „Gogoși la cuptor

    1. Bună! La noi pe a doua zi au rămas așa puține😀 Sunt moi și a doua zi, doar cu condiția să nu le coci prea tare. Eu o tură am scăpat-o prea tare la copt (că ies două tăvi mari) și alea s-au întărit puțin😦 Și cuptorul meu coace și mai tare într-o parte. Dar se cunoștea diferență între cele coapte mai tare și celelalte mai puțin. La aluat când îl lucrezi să folosești făină multă că e lipicios. Dar dacă folosești făină din belșug, n-o să ai probleme cu el🙂

      1. Nu chiar, sunt mai degrabă ca niște covrigi foarte pufoși🙂 Mie mi-au plăcut mult cu zahăr pudră, dar a doua zi sunt mai gustoase cu ciocolată pe deasupra. Preferabil ciocolată dulce și nu amară😀

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s