Biblioteca minunată

O carte dură de Frank Viola și George Barna

DSCF4403

„Creștinismul păgân?” este una din cele mai dure cărți pe care le-am citit. Când am început citirea ei nu știam la ce să mă aștept, dar după primul capitol m-am mai dumirit. Frank Viola și partenerul său George Barna iau inițiativa cercetării istoriei, arheologiei și dovezilor evoluției Bisericii de la înființarea ei până în prezent. Este o carte revoluționară, care intrigă dar care are în mare parte și dreptate. Spun mare parte, pentru că sunt și câteva afirmații cu care eu nu sunt de acord, tot din motive bibliografice.

Autorii încep prin a-și pune întrebarea dacă biserica și creștinismul au fost de la început ceea ce avem noi astăzi, și dacă nu, atunci cum au fost? Pornit de la Biblie, în special de la Noul Testament, autorii afirmă cu tărie faptul că la început bisericile, programele religioase, obiceiurile și tradițiile bisericii erau total diferite de ceea ce avem noi astăzi. Ei susțin faptul că în timp creștinismul a fost diluat de culturile pe care le-a atins, combinat cu politica și cu interesele materiale, și astfel astăzi noi avem parte de o formă de creștinism diluat, static, și nu organic așa cum a fost el conceput. Din perspectiva autorilor biserica nu este reprezentată de o clădire sau denominație religioasă, ci de oamenii care o formează și care sunt activi în cadrul mișcării creștine ca o celulă într-un corp. În acest sens le dau totală dreptate. Creștinismul începe de fapt din inimă, el reprezintă credința profundă, plină de dragoste în Iisus Hristos și nu apartenența la un grup sau a unei congregații.

Tot autorii afirmă că întrunirile de casă (programele religioase recomandate de ei) sunt mult mai eficiente și mai aproape de ceea ce practicau apostolii în primul secol. Acest gen de întruniri creștine sunt mai aerisite, mai realiste și creștinii pot activa mai deschis, pot fi mai dinamici în viața de zi cu zi, pot discuta problemele cu care se confruntă în grupul de rugăciune și închinare la care participă. Frank Viola și George Barna doresc să deschidă ochii oamenilor de a nu se agăța de tradiții și obiceiuri adăugate în timp creștinismului de oameni, ci să ne întoarcem la origini, la ceea ce ne-a lăsat Iisus prin Evanghelii și la ce ne-au lăsat apostolii care au dus pentru prima dată Evanghelia în lume.

Biserica primară a produs urmași ai lui Hristos care au întors lumea de-atunci cu susul în jos. Chiar și astăzi, creștinii din primul veac au multe să ne învețe despre cum să trăim și să creștem în Hristos. Adevărata ucenicie înseamnă rodire pentru Împărăția lui Dumnezeu bazată pe activarea și dezvoltarea caracterului cristic. Adevărata ucenicie înseamnă cunoașterea lui Iisus Hristos, înseamnă să-L lași pe Iisus Hristos să-și trăiască viața în tine. Este regretabil că am făcut din ucenicia creștină un exercițiu academic și un scop individual. Succesul în ce privește formarea spirituală îl definim în termenii cantității de cunoștință primită și reținută.”  (Frank Viola și George Barna, „Creștinismul păgân?”, Kerigma 2008, p.271)

De reținut este faptul că autorii nu sunt împotriva Bisericii, ci doar împotriva diluării învățăturilor ei. Ideea este că noi nu trebuie să diluăm creștinismul adaptându-l după cultură și tradiție, ci cultura și tradiția trebuie adaptate astfel încât să fie plăcute lui Dumnezeu.

Recomand cartea cu drag tuturor celor care doresc să trăiască o viață creștină autentică, deși menționez încă o dată, este o carte dură, în care trebuie să fim obiectivi și să acceptăm dovezile evoluției creștinismului de-a lungul secolelor. Cartea o puteți achiziționa de aici.

 

Anunțuri

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s