Știați că...?

Curățarea laptopului pas cu pas

Nu știu câți dintre voi v-ați desfăcut laptopul bucăți acasă, dar noi știu că am făcut-o de nenumărate ori! Cred că prima oară când ne-am făcut curaj a fost din curiozitate, dar și pentru că se auzea un zgomot intens dinăuntrul lui! Așa că am pornit curioși, înarmați cu șurubelnițe să vedem ce se ascunde sub carcasa lui. În cazul în care nu știți cu exactitate cum este construită unealta voastră cibernetică, aveți acum ocazia să vedeți în poze 🙂

În cazul de față laptopul nostru trebuia deprăfuit în interior, dar avea probleme și cu ecranul. Cei care au Sonu VAYO de 14 inchi este posibil să se fi întâlnit cu problema asta, și anume cu înălbirea ecranului așa deodată, sau cu dungi pe ecran, iar laptopul nu mai răspunde la nici o comandă. Cred că problema poate apărea însă și la alte tipuri de laptopuri. Noi îl avem pe al nostru de vreo cinci ani și în ultima săptămână începuse să nu mai funcționeze deloc ecranul, decât dacă era ținut dintr-o parte cu o mână! Și cum nu mă gândesc să cumpăr altul, soțul meu curajos s-a pus pe treaba meticuloasă și riscantă de a-l repara. Mai întâi l-a desfăcut în partea de jos pentru deprăfuire. Veți rămâne uimiți ce de praf se poate aduna în el! Cu o pensulă și cu aspiratorul la un nivel mic de aspirare, curățați mai întâi partea exterioară a pieselor. Apoi scoateți ventilatorul și curățați și în interior. Deși elicea poate părea curată după aspirare, după ce o scoateți veți rămâne șocați cât praf se mai poate găsi în interior. Pozele vorbesc de la sine!

1
Desfacem laptopul cu grijă
2
Aspirăm la viteză mică ajutându-ne de o pensulă
3
Curățăm și restul componentelor

4 5

6
Aspirăm și capacul pe interior

7

 

8
Desfacem și carcasa de la ventilator. Vom găsi praf cam așa de mult 🙂
9
Aspirăm cu grijă
11
Ventilatorul curățat

10

12

13
Ungem puțin elicea cu ulei pentru mecanisme fine
14
Ansamblăm totul la loc

15

16
Aici trecem la reparatul ecranului
17
Unul din minusculele firișoare de aici este dezlipit și nu face contact pentru a transmite imaginea

18

19
Atenție, nu atingeți ecranul propriu-zis, este posibil să-l zgâriați și astfel se deteriorează

20

După ce am curățat și pus totul la loc, am trecut la partea cea riscantă…și anume desfacerea ecranului pe care scria clar DO NOT TOUCH. Firele foarte subțiri întinse pe placă păreau problema. Important este însă să nu atingem ecranul în sine (folia neagră, care se poate zgâria foarte ușor). Dacă acele fire sunt dezlipite, nu pot fi lipite cu nimic, ci ori trebuie schimbat ecranul, ori presate mai mine cu ceva pentru a face contact. Oricum mi-ar plăcea să vă explic mai bine totul…dar nu mă pricep 🙂 Ideea este că dacă aveți așa problemă cu laptopul, ori vă faceți curaj să-l desfaceți, ori duceți-l la service unde poate fi reparat. Nu trebuie neapărat aruncat!

Cât despre desprăfuire, este foarte importantă o dată pe an, chiar dacă aveți răcitor exterior. Praful se acumulează cu sau fără răcitor. Desprăfuirea este destul de simplu de făcut, bineînțeles și în funcție de tipul de laptop. Este importantă totodată pentru că face o mare diferență în modul de funcționare a laptopului și rapiditatea acestuia! De multe ori am observat că sistemul îmi este îngreunat pur și simplu pentru că era mult praf în interiorul lui!

Poate vă întrebați dacă a mai funcționat după ce l-am desfăcut așa? De moment ce scriu acum de pe el fără nici o problemă…funcționează super! 🙂 A meritat curiozitatea de a vedea ce are înăuntru! 🙂

Reclame

9 gânduri despre „Curățarea laptopului pas cu pas

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s