Gadget-uri de bucătărie

Pătura electrică – economie și confort

Încă de la început vreau să menționez faptul că nu fac reclamă la acest produs, ci pur și simplu mi se pare foarte util, și mă gândesc poate sunt și alții care ar dori să știe câte ceva despre acest subiect.

Chiar dacă locuiesc lângă Marea Egee, asta nu înseamnă că aici nu este frig. Este foarte frig iarna, deși nu ninge lângă mare, ci doar pe munții din zări, mai ales datorită curentului rece care vine de pe întinsul apei. Cel mai frig este în februarie și mai ales în martie. Când am spus că am scăpat de frig, atunci vine mai cu spor și ne îngheață sufletele! Problema în Grecia, în special la casele din jurul plajelor, este că sunt construite pentru concedii de vară, și deci fără izolații sănătoase, termice, care să permită o locuință călduroasă. Majoritatea caselor nici măcar nu au o sursă de încălzire, sau dacă o au (vorbind de șemineu) este mai mult de decor. Iar cele care au centrale termice, centralele sunt atât de mari și de consumiste încât nu prea te lasă inima să le dai drumul să te încălzești! Și deci care este alternativa celor care nu au nici o sursă de încălzire? Electricitatea. Calorifere electrice, aerul condiționat, aeroterme, plăci ceramice….și toate consumă teribil de mult. Dar avem nevoie și de căldură, nu? Le folosim și pe acestea, dar pentru un plus de confort noi mai folosim de doi ani și păturile electrice. Am fost destul de reticenți înainte de a le cumpăra, neștiind la ce să ne așteptăm. Adică, nu sunt periculoase? Nu curentează? Pot fi spălate? Cât consumă? Cum funcționează? Așa că ne-am luat inima în dinți, și la prima ofertă de la un site de pe care obișnuim să cumpărăm tot ce este în materie de electronice, am cumpărat și noi două pături electrice. După o iarnă întreagă de folosire a lor, vă pot spune deci părerea mea.

Pătura electrică nu este ceva nou pe piață. Am o prietenă care are o pătură electrică de vreo 50 de ani (moștenire de la mama ei), și în principiu nu s-au schimbat tare mult în aspect sau funcționare. La astea mai moderne s-au adăugat termostate cu nivele de temperatură (mai ridicată sau mai scăzută). Pătura în sine este un material moale pe deasupra și aspru de dedesubt, iar în interior sunt în formă de spirală niște fire subțiri pe care de-abia dacă le distingeți. În capătul firelor se află un dispozitiv care se atașează cu o telecomandă. De la telecomandă dăm drumul la căldură și la nivelul de căldură pe care îl dorim (există pături și fără acest dispozitiv). Ale noastre au cinci nivele de căldură, dar recunosc că deja după al treilea nivel căldura devine sufocantă. Dacă dorim să spălăm pătura, scoatem dispozitivul cu pricina foarte ușor, spălăm pătura la mână, o uscăm bine și o folosim iar și iar. Pentru a nu se murdări o punem sub cearșaful de la pat ( cu alte cuvinte noi dormim pe pătură, nu ne învelim cu ea). Din momentul în care dăm drumul la căldura păturii, trebuie să o acoperim (altfel nu dă randament) cu  ceea ce ne învelim. Și o lăsăm așa în priză cât vrem noi….a mea se oprește o dată la opt ore și trebuie să o pornesc din nou, dar sunt și care merg non-stop. Cât consumă? Cât un bec simplu, deci nu consumă aproape deloc!  Este periculoasă? Nu! Noi am folosit una anul trecut în pătuțul copilului. Este cât se poate de sigură și de practică. Idea este că atunci când intrăm în pat înfrigurați ne ia o vreme până ne încălzim. Acum însă cu pătura electrică ne încălzim instantaneu. Și încă ceva…am evitat toată iarna răceala și gripa. Slavă Domnului că le-am descoperit, deși cam târziu, ce-i drept. Dacă le recomand? Da, cu toată inima. Chiar și celor care au o centrală călduroasă în casă! Sunt minunate! Și nu vă speriați, nu costă mult. Noi am dat 24 de euro pe una 🙂 Pe România găsiți de cumpărat aici dar puteți căuta și alte site-uri cu prețuri mai rezonabile 🙂 Apropos, am uitat să spun că există pături pentru copii, pentru paturi duble și simple, deci dimensiunile diferă.

1

2

3

4

Reclame

4 gânduri despre „Pătura electrică – economie și confort

    1. 🙂 Da, ce-i drept că nu au jucat românii prea bine! Grecii au câțiva jucători mai vechi, care încă țin echipa națională pe line. Totuși e fain că e cred eu, primul meci de care aud că nu s-a lăsat cu bătaie pe stadion. Dacă jucau două echipe grecești…sigur ieșea cu scântei. Dar nu au îndrăznit cu românii 😀

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s