Dulce și-aromat

Cozonac cu nucă și ciocolată

Cozonacul este un desert pe care îl pregătim în special de sărbători. Și totuși, de ce să nu ne bucurăm de gustul cozonacului și în alte perioade ale anului? De obicei dacă fac o cantitate mai mare, păstrez cozonacul până a doua zi după coacere, după care o parte îl tai felii și îl congelez în pungi sigilate. Când ne este poftă mai apoi de cozonac, scoatem câte felii dorim și le decongelăm rapid la microunde. Este ca proaspăt scos din cuptor. De data asta însă acest cozonac nu a mai apucat să fie congelat. S-a „evaporat” cu o viteză uimitoare🙂 Rețeta o am de aici, deși eu am schimbat-o puțin. Tot aici o puteți vedea și preparată video, ceea ce face mult mai ușor aplicabilă rețeta.

23

Avem nevoie de:

  • 1000  g făină albă
  • 5 gălbenușe de ou
  • 20 g drojdie uscată
  • 250 zahăr
  • o lingură rasă de sare
  • 500 ml lapte cald
  • 150 g unt
  • 2 plicuri de zahăr vanilat (sau coaja de la o lămâie)

Pentru umplutură puteți folosi nutella din comerț, sau puteți face crema de ciocolată de aici, la care adăugați nucă măcinată și zahăr, sau rahat, în funcție de preferințe.

Pentru început amestecăm drojdia cu o jumătate de lingură de zahăr și două linguri de făină. Adăugăm puțin lapte astfel încât să omogenizăm o compoziție ca de chec. Lăsăm la dospit maiaua 10 minute. Între timp într-un bol mare adăugăm făina și gălbenușele. După ce a dospit, adăugăm și drojdia și începem să frământăm. Amestecăm zahărul cu laptele cald și adăugăm câte puțin și laptele în aluat până îl încorporăm în întregime. Adăugăm în final untul și frământăm puțin. La final adăugăm sarea și vanilia și frământăm totul foarte, foarte bine. Puteți folosi un robot de bucătărie, sau puteți frământa cu mâna. Va ieși un aluat lipicios și moale, dar nu foarte moale. Acoperim vasul cu folie alimentară și dăm totul la loc călduț la crescut, până aluatul își dublează volumul. După ce a crescut, ungem planșa de lucru foarte foarte bine cu ulei, și mâinile la fel, împărțim acest aluat în două. Fiecare jumătate o întindem în câte două foi pe care le ungem cu cremă de ciocolată și peste care presărăm rahat sau nucă cu zahăr, și rulăm foile după care le împletim în două. Vor ieși astfel doi cozonaci pe care îi punem în două tăvi tapetate cu hârtie de copt. Lăsăm la crescut până își dublează volumul, apoi ungem cu ou bătut pe deasupra, presărăm mac și zahăr grunjos și dăm la cuptor la 160 grade pentru 45 – 50 minute. Dacă s-a rumenit prea repede pe deasupra și încă nu este copt pe interior (cum am pățit eu), acoperim pur și simplu fiecare tavă cu folie de aluminiu și dăm din nou la cuptor până se coc în întregime. Ne dăm seama că sunt copți atunci când tăvile sunt ușoare. Se taie și se consumă rece. Poftă bună!

1

2

cozonac

11 thoughts on “Cozonac cu nucă și ciocolată

    1. Da, aici dau 14-15 euro pe kg de miez. Dar în ultima perioadă am luat nuci cu tot cu coajă cu 4 euro kg și le sparg eu…M-ai pus pe gânduri. Când merg în țară e o idee bună să iau de la voi miez de nucă!

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s