Biblioteca minunată

Philomena – drama unei vieți în agonie

Philomena

Philomena este o carte scrisă de Martin Sixsmith după viața reală a Philomenei Lee. Această carte mi-a căzut în mâini înainte de Paște și nu m-am putut abține să n-o savurez în puținul meu timp liber! Pentru faptul că este inspirată din realitate, această carte este una controversată care ridică multe semne de întrebare. Cartea tratează de fapt două vieți: În prim plan apare Philomena Lee, o adolescentă orfană de mamă crescută și educată în Limrik la mănăstire până la vârsta de 18 ani, iar mai apoi preluată de o mătușă. Tânăra catolică cade pradă unei aventuri amoroase din care rămâne însărcinată. Inconștientă de ceea ce i se întâmplă, este dusă cu forța de mătușa ei la o mănăstire în Roscrea, unde maicile au menirea de a ascunde păcatul fetei. Philomena naște un băiețel, Anthony. În lumea reală se vehiculează că este plecată în Londra, însă ea este închisă sclavă de către maici împreună cu alte sute de mame adolescente. Pentru că a fost primită în mănăstire, ea este obligată să lucreze din greu timp de trei ani în spălătoria mănăstirii. Nu știe că pruncul îi va fi luat și vândut la fel ca alte sute de mii ale altor mame adolescente considerate rușinea familiei. În fiecare seară Philomena are dreptul la o oră pe care să o petreacă alături de micuțul Anthony, pe care îl iubește ca pe viața ei. Din păcate însă este forțată de maica stareță să semneze actele prin care se angajează să renunțe la drepturile părintești. În final Anthony este adoptat împreună cu o altă fetiță de o familie din America, iar Philomena îi pierde urma. Cu inima sfâșiată, este amenințată de maici cu flăcările iadului dacă dezvăluie secretul de a fi avut un copil. Prinsă între teama de pedeapsa veșnică și durerea pierderii copilului, Philomena ține tăinuit secretul nașterii lui Anthony timp de cincizeci de ani! În final mărturisește totul fetei ei Jane. Astfel pornesc în căutarea copilului pierdut alături de un jurnalist pe nume Martin Sixsmith, care scrie și cartea de altfel.

Pe de altă parte, al doilea personaj al cărții este Michael Hess, Consilierul Juridic Republican din Statele Unite ale Americii. Deși susține Republicanii, în particulat Michale Hess este homosexual, și duce o viață destrăbălată. (Slavă Domnului că nu este descris nimic obscen în carte). Cade ades în depresie și este dornic mereu în a descoperi cine este el de fapt. La patru ani a fost adoptat de familia în care a crescut împreună cu sora lui Mary, dar bănuiește că înainte să fi adoptat a fost crescut de mama lui. Devastat de faptul că ar fi putut fi abandonat de mama lui reală, el încearcă de două ori să o găsească și ajunge în final la mănăstirea Roscrea. Maicile însă sunt ca pietrele și nu vor să îi dea detalii deloc cu privire la viața lui dinainte să fie adoptat. Michael Hess se dovedește a fi micuțul Anthony Lee. Va ajunge însă el să se întâlnească cu mama lui, Philomena Lee? Puteți afla în cartea „Philomena”.

Cartea tratează în principal câteva subiecte extrem de controversate. Drama adolescentelor care de multe ori și-au găsit sfârșitul între anii ’50 – ’70 în Irlanda de Nord în mănăstirile catolice, precum și sutele de mii de copii vânduți de maici pe motiv că mamele lor reale nu îi meritau pentru că păcătuiseră este unul din aceste subiecte.

Un al doilea lucru conturat este psihologia copilului orfan, care se simte singur și neînțeles și încearcă să înțeleagă de ce a fost abandonat.

De asemenea este descrisă lupta conștiinței omului în decăderea sa. Michael are mari mustrări de conștiință când vede atracțiile sale sexuale. Din păcate însă cedează și rezultatul final îi aduce moartea. Deși autorul încearcă să pună oarecum în imagine favorabilă orientarea homosexuală, eu aș spune că de fapt reușește foarte bine să creioneze rezultatul dezastruos al acestui păcat în viața umană.

Și pentru că este o carte care descrie o poveste reală, puteți afla mai multe despre viața lui Michael Hess aici. De asemenea puteți vedea interviul cu adevărata Philomena Lee aici. Și puteți viziona și filmul Philomena aici (care nu este făcut tocmai după carte, dar…merge). Iar cartea o puteți achiziționa de aici.

Deși nu sunt de acord cu toate ideile autorului, pot spune că îmi place mult cum a reliefat psihologia personajelor de-a lungul cărții. Îmi dau seama că a înțeles acțiunile și sentimentele fiecărui personaj în viața reală, de moment ce le-a descris atât de bine în carte. Dacă recomand cartea? Da, o recomand, doar ca să ne facem idee în ce lume trăim și care sunt plăgile ei, pentru a ne feri de ele!

Reclame

5 gânduri despre „Philomena – drama unei vieți în agonie

      1. Am gasit-o deja in engleza. O voi citi in curand. Sper sa iti placa si cartile recomandate de minte. Sunt inspirate din realitatea acelor vremuri, personajele nu exista, dar poti considera ca fiecare persoana care a trecut prin situatiile tragice descrise in carti este „personaj”

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s