Dulce și-aromat

Tort cheesecake cu caramel si ciocolată – simplu și delicios

Da, suntem multe la dietă, știu. Dar garantez că o felie de tort servită în loc de mic dejun nu îngrașă🙂 Și este și foarte simplu de preparat. Rețeta am imprimată-o de ceva vreme de pe internet, dar nu mai găsesc de unde, deci dacă cineva se sesizează, sunt bucuroasă să pun linkul. Oricum este o rețetă întâlnită, cu mici variații în privința aromelor.

tort 6

Avem deci nevoie de:

Blat:

  • 300 – 350 g biscuiți digestivi
  • 115 g unt topit

Crema de brânză:

  • 600 g cremă de brânză
  • 397 g lapte condensat (o cutie)
  • 40 g zahăr
  • 4-5 linguri suc de lămâie
  • 3 ouă
  • un plic zahăr vanilat
  • 100 g ciocolată neagră (52 % cacao)

Sos de caramel:

aici fie folosiți o conservă de dulceață de lapte fiartă gata (așa cum am folosit eu), fie faceți voi caramelul foarte simplu.

  • 250 ml frișcă naturală grasă
  • 160 g zahăr
  • 30 g unt

Ganache de ciocolată

  • 100 g ciocolată neagră
  • 100 g smântână (frișcă naturală grasă)

Pentru început tapetăm pe fund o tavă de 24 cm diametru cu fund detașabil cu hârtie de copt. Batem bine biscuiții prin blender până devin făină. Îi amestecăm cu untul topit și tapetăm tava cu ei. Dăm la frigider tava până terminăm și restul compoziției.

Brânza împreună cu laptele condensat, zahărul, vanilia și sucul de lămâie se bat bine cu mixerul. Se adaugă ouăle pe rând și se mixează bine. Ciocolata se topește la microunde (sau pe aburi) și se amestecă cu un sfert din compoziția de brânză. Se toarnă compoziția de brânză cu ciocolată peste blatul de biscuiți. Apoi se toarnă și cealaltă compoziție de brânză deasupra. Tava cu tortul se pune într-o altă tavă cu apă care să acopere măcar un sfert din tava cu tortul. Se dă la cuptor la 165 g și se coace cam o oră – o oră și jumătate, în funcție de cuptor. Oricum până blatul deasupra este rumenit. Nu trebuie copt prea tare. După ce este copt, scoatem din cuptor și dăm la rece pentru măcar trei ore. O puteți pune în frigider pentru o răcire rapidă.

Sosul de caramel, în cazul în care nu folosiți dulceață de lapte, se face astfel. Se caramelizează zahărul până devine arămiu. Se dă deoparte și se încorporează untul amestecând bine. Se pune pe foc și se adaugă încet și smântâna. Sosul de fierbe câteva minute, astfel încât să nu fie nici prea gros, dar nici prea subțire. Dacă e prea gros, mai adăugați smântână, dacă este mai subțire, mai lăsați pe foc. Dar mestecați întruna! Acest caramel se păstrează puțin la frigider. Dacă se întărește prea tare, îl înmuiați la microunde. Se toarnă sosul deasupra tortului de brânză.

La final se face rapid și simplu Ganache-le de ciocolată. Înfierbântăm bine frișca și o turnăm peste ciocolata ruptă bucățele. Amestecăm bine și punem compoziția peste tort. Decorăm tortul cu cireșe, cu zmeură sau căpșune…sau după preferințe. Eu zic că merită efortul. Este delicios. Ies multe porții și nu-i greu de preparat! Mult spor!

tort 1

tort 4

tort 5

tort 7

 

 

4 thoughts on “Tort cheesecake cu caramel si ciocolată – simplu și delicios

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s