Dulce și-aromat

Batoane cu nucă și caramel – rapide și delicioase

Uneori vrem o gustare crocantă, ceva similar cu batoanele de cereale din comerț. Mie îmi plac tare mult, dar…se termină mult prea repede decât aș vrea eu😀 Deci de ce să nu inventăm și o rețetă ușor de preparat și acasă? Sursa de inspirație de data aceasta o găsiți aici. Este foarte ușor de preparat și ia foarte puțin timp! Deci mult spor🙂

1

Avem nevoie de:

Blat:

  • 140 g făină
  • 35 g amidon de porumb (Gustin)
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt
  • 1 praf sare

Topping:

  • 150 g unt
  • 100 g zahăr (preferabil brun)
  • 3 linguri miere de albine
  • ¼ sare marină (opțional)
  • 3 linguri smântână degresată
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 250 sâmburi de nucă

Porniți cuptorul la 180 de grade. Amestecăm într-un castron făina, cu sarea, zahărul și amidonul, și untul rece tăiat bucățele. Se frământă toate ingredientele cu o furculiță astfel încât să se încorporeze prafurile în unt. Va ieși o compoziție granulată, bine omogenizată.

Luăm o foaie de copt și udăm și apoi o mototolim, după care o întindem bine pe o tavă de dimensiune aproximativă de 30/20 cm. Tapăm compoziția granulată foarte bine în tavă. Compoziția trebuie presată foarte bine. Se dă timp de 20 minute la cuptorul preîncălzit. Când blatul este copt, trebuie să fie auriu pe deasupra.

Între timp se pune într-o crăticioare cu fund dublu untul, sarea marină, zahărul brun și mierea. Se pune crăticioara la foc mic, și amestecăm din când în când. Fierbem la foc mic până s-a topit zahărul. Între timp tocăm sâmburii cu cuțitul, apoi îi adăugăm în topingul de caramel pe foc, împreună cu cele trei linguri de smântână. Mai dăm în două trei clocote, totul, după care turnăm toată această compoziție peste blat și nivelăm bine. Dăm la cuptorul (pe care nu l-am stins între timp – ca să-și păstreze temperatura) timp de 15 – 20 minute, până când caramelul face bulbuci și se închide la culoare. Trebuie să fie de brun auriu deschis culoarea. Prăjitura se lasă să se răcească complet în tavă, se coate apoi pe un blat cu ajutorul hârtiei, și se taie în pătrate. Se servește călduță sau rece, dar se poate păstra și pentru o vreme mai îndelungată într-o cutie de tablă, sau împachetând fiecare pătrățică de baton în folie de aluminiu. Sunt perfecte pentru o gustare crocantă între mese sau ca desert!

fazele prăjiturii

8

4 gânduri despre „Batoane cu nucă și caramel – rapide și delicioase

    1. Da, eu de exemplu întotdeauna când nu am unt în casă pun margarină. Și în această rețetă am procedat la fel. Care este diferența? Nu prea se vede. Depinde de prăjitură. Dacă este vorba de chec de exemplu, e posibil să iasă mai pufos cu unt, dar nu se vede mare diferență! Deci poți folosi și margarină cu încredere🙂

  1. nu,Nico, nu se vede,dar se simte daca pui margarina in loc de unt
    untul e natural si are alt gust, alta aroma ca sa zic asa
    reteta mi se pare tare de tot si cred ca o voi pregati si eu in curand

    1. Da, acum depinde și de prăjitură🙂 De exemplu la checuri nu-i mare diferență, sau la cozonac. Eu când găsesc în rețetă de exemplu că trebuie să folosesc ulei, înlocuiesc cu margarină! De obicei fac cu ce am în casă. Și cu margarină, și cu unt. Uleiul îl evit pentru că în general lasă prăjitura mai grasă!

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s