Dulce și-aromat

Găluște cu prune

Este prima oară când pregătesc găluște cu prune. Nu sunt fan aluatului cu cartofi și de asta am tot evitat. De data asta însă s-a ivit ocazia, și pentru că peste tot aceste găluște arată ispititor, m-am apucat de treburi. Rezultatul vreau să-l împărtășesc cu voi. Inspirație în rețetă mi-au fost atât Jamila cât și alte posturi de pe alte site-uri. Rețeta este în general cam aceeași peste tot.

Captură

  • 900 -1000 g cartofi
  • 1 kg de prune fără sâmburi
  • 350 g făină (cantitatea este variabilă)
  • 250 g zahăr
  • 4 linguri de zahăr pentru pesmet
  • 2 linguri de ulei
  • două ouă
  • 50 g unt
  • 2 bețe scorțișoară
  • 1 lingură scorțișoară pudră
  • 300 g pesmet
  • un praf de sare

Fierbem cartofii împreună cu bețele de scorțișoară pentru aromă, îi pisăm foarte bine și îi dăm la răcit. Între timp amestecăm prunele cu zahărul și scorțișoara pudră pentru ași lăsa zeama. Între timp punem untul într-o tigaie încinsă apoi adăugăm pesmetul pe care îl amestecăm continuu astfel încât să nu se ardă. Când și-a schimbat culoarea și este prăjit, adăugăm zahărul (cele patru linguri) și mai amestecăm pentru două minute. Lăsăm apoi pesmetul la răcit. Punem peste cartofi un praf de sare, cele două ouă și cele două linguri de ulei și făină, amestecând cu mâna până se formează aluatul. Dacă este prea moale aluatul mai adăugați făină până când acesta este nici foarte tare nici foarte moale, ci este ușor lipicios. După aceea modelăm găluștele. Înfăinăm foarte bine mâinile și luăm câte o bucată de aluat nu prea mare și o aplatizăm, punem pruna în mijloc apoi închidem ca o bilă aluatul. Așezăm găluștele pe o farfurie tapetată cu făină.

După ce toate găluștele sunt făcute le dăm la fiert pe rând într-o tigaie cu apă care clocotește la foc mic. Când găluștele s-au ridicat la suprafață, sunt fierte. Le scoatem din apă și le îmbrăcăm în pesmet cât sunt calde. Le punem pe un platou și le servim cu poftă🙂

galuste

găluște

4 gânduri despre „Găluște cu prune

  1. Vai ce minunatii. Sa spun drept si eu faceam in anii din urma pana cand au aparut congelate in Carefour. Nu se compara cu cele clasice, ce e drept ale mele nici cele cumparate nu arata asa de bine ca ale tale:)

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s