Joacă de copii

Caleb Gattegno și metoda lui de a învăța o limbă nouă

Cât de greu este să învățăm o limbă străină? Pentru cei care au ieșit de câteva ori în țară sau care au plecat pe o perioadă nedeterminată pe teritoriul unui stat străină este un subiect dur. Majoritatea am plecat fără să știm limba statului respectiv. Dar în timp avansăm și învățăm din ce în ce mai bine să comunicăm.

Dar ce să spunem despre mamele care încearcă să-și învețe copiii o limbă străină? Engleza de exemplu? Caleb Gattegno a inventat un mod foarte ingenios de a învăța o limbă străină numită și metoda „The silent way”. Până vara asta nu am auzit de ea, dar pentru că am o prietenă care predă de mai bine de treizeci de ani engleza în Grecia, ea m-a inițiat în această metodă. Despre ce este vorba? În primul rând avem nevoie de aceste cuburi numite cuisenaire rods. Aceste cuburi din lemn sunt ca niște stixuri pătrate. Cum funcționează ele?

1

De obicei se folosesc atât la adulți cât și la copii și s-au dovedit foarte eficiente. În general cel care predă engleza ia de pildă unul din aceste cuburi și spune în engleză (sau limba dorită) cum i se spune. Nu traduce. De fapt aici este secretul metodei. Nu se traduce cuvântul, ci cel care învață este determinat să deducă ce înseamnă, așa însușindu-și vocabularul mai ușor. Deci luăm un cub și spunem: Rod. Cel care învață repetă. Apoi spunem culoarea: Red Rod. Și apoi schimbăm tot cuburile și spunem culorile: red rod, blue rod etc. Așa interlocutorul își dă seama că rod înseamnă cub și asociază culoarea cubului cu ceea ce i se arată. După ce am învățat deja asta trecem mai departe cu expresii: Take a red rod and give it to me. Și profesorul face gestul pe care îl spune, apoi îl determină și pe cel de lângă el să facă la fel. Așa își provoacă elevul să vorbească.

The silent way este o modalitate de joacă prin care se învață o limbă străină. După primele expresii învățate se poate trece la ceva mai complex. De exemplu: Take ten rods and build a house. Și profesorul face el prima dată gestul, iar elevul îl imită, repetând propoziția. Secretul este ca niciodată să nu se traducă ceea ce se spune. Așa este stimulat elevul să înțeleagă logic sensul cuvintelor. Copilul le poate număra, denumi, poate construi cu ele dar mai ales poate învăța ușor cuvinte noi.

Are roade această metodă? Da, și încă roade foarte bune! Deși majoritatea nu ne dăm seama, multe cuvinte le învățăm prin deducție. Mă uit la puiul meu și vara asta prietena mea s-a jucat cu el de câteva ori cu aceste cuburi (ea le folosește lecțiile ei). Am rămas uimită să văd că a început să înțeleagă engleză și chiar să-i răspundă în engleză (cu mine acasă nu vrea nicicum). Și asta doar după câteva ore de joacă.

Nu am acest set încă de cuburi deși mi le doresc, dar cred că le putem înlocui cu alte jucării. De exemplu prietena mea când nu avea cuburile la ea folosea obiectele din jur: Take a blue car and give it to me! Take a red card and give it to me. Este un fel de joc dar o metodă practică și eficientă de a învăța cuvinte noi. O limbă străină este mult mai atractivă prin joacă decât prin toceală! Recomand metoda Silent way cu drag.

3  2

 

Mai jos aveți și un video despre cum puteți folosi aceste cuburi. Asta bineînțeles este doar o variantă de nenumăratele moduri în care vă puteți juca cu cele!

12 gânduri despre „Caleb Gattegno și metoda lui de a învăța o limbă nouă

    1. Cu drag! Da, din păcate doar pe Amazon le-am găsit și eu. Prietena mea le-a cumpărat din Grecia de la un magazin cu vreo zece ani în urmă…dar nu a mai găsit de cumpărat. Poți însă folosi și altceva. Creioane colorate, cuburi mai groase…

  1. O alta metoda foarte usoara ar fi utiliarea cartilor de colorat handmade. Se introduc formule de adresare foarte simple ( ex: This is a ( ) ). Se schimba doar cuvantul din paranteza, cu cuvinte usoare care sunt reprezentate de o singura imagine: horse, apple, ring etc. Sub imagine se poate scrie toata propozitia . Nu va speriati ca cei mici nu pot citi inca, aratati cu degetul de fiecare data cand cititi carticica. Incet-incet , vor reusi sa recunoasca aceste cuvinte si in afara cartii de colorat. Apoi se pot adauga si alte cuvinte si propozitiile se pot schimba in functie de ce invatati: I have a ( ) sau I am a ( ) , sau The bunny is in the ( box, jar, house,water etc ). Copiilor le palce acest mod de a invatat deoarece se simt capabili ei singuri sa desluseasca ” „marele ” mister creat de cuvinte ( mai ales daca nu citesc bine inca).

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.