Biblioteca minunată

Lady of the English – Elizabeth Chadwick

Nu am postat de mult o recenzie de carte, deși am  citit mult. Pur și simplu nu mi-am făcut timp pentru așa ceva 🙂 Cred că este timpul pentru o nouă recomandare de lectură pentru iubitorii de carte. La sfârșit de an intenționez să las o listă pe blog cu ce am citit anul ăsta, poate va putea servi de inspirație pentru alții. Nu citesc romane foarte des. Și dacă citesc romane, îmi plac să fie cărți din care să pot învăța ceva: romane istorice, bibliografie…sau care să trateze o anumită temă din viața reală.

De această dată am ales o carte de Elizabeth Chardwick. Marea Britanie m-a fascinat întotdeauna și unul din visele mele este să o vizitez într-o bună zi. Dar până am ocazia, îmi place să citesc despre ea, să știu mai multe despre acel „tărâm deosebit”.

Lady of the English

Lady of the English” este un roman istoric, a cărui acțiune se petrece în perioada medievală, în Anglia și Normandia. Matilda, fiica regelui Henry I, se întoarce din Germania după moartea soțului ei. Deținătoarea titlului de Regină, ea este chemată de tatăl ei în Anglia pentru un viitor diferit de cel pe care și-l imagina ea…

Henry I conduce Anglia cu mână de fier. Moștenitorul tronului, fiul său, moare în 1120 într-un accident nautic, iar singura moștenitoare la tron este fiica lui, Regina Matilda. Dar eticheta din timpul respectiv nu permite supunerea bărbaților sub conducerea unei femei. Matilda este trimisă în căsătorie cu tânărul de doar 14 ani Geoffrey, Conte de Ajour, diferența de vârstă fiind evidentă între ei, Matilda fiind cu vreo 10 ani mai mare decât soțul ei. Henry speră ca prin această căsătorie să primească un moștenitor la tronul Angliei, și totodată să câștige și teritoriul Normandiei. Dar Matilda este prea rănită în orgoliul ei, și nu are nici un fel de afecțiune față de soțul ei. După câțiva ani de conflicte, reușesc amândoi să aibă trei fii, din care primul născut, Henry al II-lea, va fi regele Angliei și a Normandiei.

În 1135 Henry I moare subit fără să numească pe cineva ca predecesor la tron, deși și-a pus curtea să jure de trei ori credincioșie față de Regina Matilda și fiul ei Henry. După moartea lui Henry I, la tronul Angliei se ridică Shephan, un fiu ilegitim al său, împreună cu soția lui Matilda de Boulogne. Acest uzurpator la tron secătuește țara de bunurile ei, și duce războaie sângeroase cu Matilda, fiica regelui Henry I, care dorește recuperarea tronului pierdut. Matilda este susținută de tânăra soție a tatălui ei, Adeliza, care se căsătorește cu William D’Abini (susținător a lui Shephan uzurpatorul). Conflicte și povești de dragoste, drame, războaie, putere, dorință, frumusețe și datorie, toate sunt împletite într-o frumoasă poveste care descrie realitatea zilelor respective, lumea în care bărbații conduceau cu o mână de fier.

Cartea este una foarte frumoasă, scrisă cu pasiune, pur și simplu te face să simți sentimentele personajelor aproape tangibil. De asemenea deși este un roman, faptele istorice și descrierile geografie, precum și obiceiurile din vremea respectivă descrise în carte, sunt reale. De fapt autoarea are o bogată susținere bibliografică în scrierile ei. Din cărțile ei nu ne stimulăm doar imaginația, ci învățăm și istorie, dar într-un mod plăcut, practic. Pur și simplu suntem transpuși în lumea medievală pe timpul lecturii.  Cartea o puteți comanda de aici.

Reclame

2 gânduri despre „Lady of the English – Elizabeth Chadwick

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s