Dulce și-aromat

Prăjitura magică

După cum deja știți, sunt fan Jamila Cuisine. Nu spun că-mi place la nebunie să gătesc, dar atunci când sunt abătută pierd vremea prin bucătărie meșteșugind câte ceva bun 😀 Mi-a luat ceva timp până am învățat câteva trucuri, până mi-au ieșit rețetele în procentaj aproape total. Dar în timp am perseverat și am adunat un caiet cu rețete probate și gătite cu câteva sute de rețete. Și toate le aveți aici pe blog, pentru că-mi place să împărtășesc experiențele mele cu ceilalți.

De data aceasta vă prezint o prăjitură magică. De este magică? Sincer când gătesc prăjitura asta aș vrea să fiu chimist, să-mi dau seama cum se formează prăjitura. Și o să vedeți în curând de ce spun asta. Cred că această prăjitură este foarte faină și ca experiment educativ pentru copii. De ce? Simplu. Când toate ingredientele sunt amestecate, arată totul ca un dezastru mare, în care ați eșuat rețeta. Puteți tot acest dezastru în tavă, dați tava la cuptor, iar în o scoateți, minune: prăjitura este coaptă în trei straturi – două foi cu o cremă în mijloc.

prăjtură deșteaptă 3

Pentru prepararea ei avem nevoie de:

  • 1 litru lapte
  • 9 ouă
  • 200 g făină
  • 200 g unt topit
  • 250 g zahăr pudră
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 0 esență vanilie
  • 1 praf de sare

Adăugăm zahărul pudră în bolul unui mixer și peste zahăr adăugăm gălbenușurile. Le lăsăm să se mixeze la viteză maximă până sunt cremoase și deschise la culoare. Peste gălbenușuri adăugăm untul topit dar rece (trebuie neapărat să fie rece). Amestecăm cu mixerul la viteză mică. Încorporăm ușor și făina cu mixerul pornit la viteză mică. Punem și laptele puțin câte puțin încorporându-l cu mixerul. Adăugăm esența de vanilie. Oprim mixerul și ne ocupăm de albușuri.

Într-un bol mare punem albușurile și praful de sare și le batem spumă. Adăugăm zahărul vanilat apoi batem albușurile până devin o bezea tare. Când sunt gata, le încorporăm încet în compoziția de gălbenuș. Luăm câte o spatulă de albuș și amestecăm ușor în cealaltă compoziție, până terminăm toate albușurile. Compoziția va arăta puțin ciudat și foarte lichidă. Turnăm această compoziție într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină (35/25 cm aproximativ). Dăm la cuptor pentru o oră la 140 – 150 grade. Trebuie să fie rumenă pe deasupra. Se la să la răcit în cuptor, apoi se dă la rece peste noapte. Se taie rece. Are gust de cremă de zahăr ars. Poftă bună 🙂

prajitură desteaptă 1 prajitură deșteaptă 2

Anunțuri

3 gânduri despre „Prăjitura magică

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s