Biblioteca minunată · Uncategorized

Ce se întâmplă când citim!

ce se întâmplă când citim

Până să apară televizorul, internetul și toată tehnologia audio-vizualului actuală, oamenii se informau citind. Citeau de regulă ziarul, reviste și cărți, toate în format scris pe hârtie.Prefer ce-i drept informațiile scrise pe hârtie în detrimetrul celor electronice. De obicei îmi imprim ebook-urile, dar blogurile bineînțeles le citesc online.

Dar ce se întâmplă când citim? Este bine să citim? Există o limită pentru citit? Nu putem mai bine să ne uităm la un film, sau la filmul regizat după cartea pe care am putea-o citi? Cunosc persoane care preferă filmul înloc de carte. Ce să spunem despre copiii noștri? Nu mai bine le punem desenele animate cu povești decât să le citim poveștile în sine? Probabil fiecare dintre noi suntem sătule să citim aceeași carte preferată de 10 ori pe zi, pe care o știm pe de rost la un moment dat.

Cititul, deși pare să ia mai multă putere de concentrare și timp, își are avantajele lui mult mai mari decât dacă am folosi în exclusivitate elementele audio-vizualului. De pildă:

  1. Cititul stimulează imaginația – dacă într-un film vedem de-a gata imaginea, când citim o carte intrăm în lumea ei și ne imaginăm singuri descrierile detaliilor. Când privim un film nu suntem tocmai atenți la amănunte și de multe ori ne scapă lucruri pe care le vom interioriza dacă le citim.
  2. Nu după toate cărțile se poate face un film – deși după romane sau nuvele se poate turna un film, sunt atâtea cărți prețioase după care nu se pot turna filme. Cărți de educație a copiilor, cărți etice, cărți psihologice …și multe alte tipuri sunt genul de cărți din care se desprinde o învățătură, și sunt structurate ca atare, și nu sub formă de poveste.
  3. Cărțile ne transmit într-un mod practic istoria și cultura anumitor civilizații din trecut (dar și cultura prezentă). Nu mă refer doar la cărțile istorice (care uneori tind să fie plictisitoare). Ci putem citi un roman istoric care deși tratează de exemplu o poveste fictivă, contextul istoric și cultural sunt reale și de obicei foarte bine documentate. De pildă cărțile scriitoarei Elizabeth Chardwick.
  4. Cărțile pot transmite învățături etice importante pe care nu le-am putea întipări în minte dacă nu le-am citi. Joudi Picoult dezbate în romanele sale unele dintre cele mai actuale probleme etice cu care se confruntă omenirea iar cărțile ei sunt demne de citit.
  5. Cărțile ne îmbogățesc vocabularul și ne îmbunătățesc exprimarea. De multe ori putem spune că se vede omul dacă citește (și ce citește). Un vocabular bogat, o exprimare ușoară și fluentă sunt urmele unei minți antrenate prin citit
  6. Nu orice carte însă are efecte bune asupra minții umane. Și țin să menționez asta cu toată inima. Au fost cărți pe care am regretat că le-am citit. Nu citesc cărți de genul Soap Opera, romane ieftine care se devorează într-o zi. Vreau ca imaginația mea și creierul meu să fie stimulate într-un mod plăcut, iar informațiile care îmi pătrund în inimă să fie valoroase și practice. Îmi place să stau asupra unei cărți și o lună dacă e necesar să o diger bine, să rămân cu ceva din ea.
  7. În ce-i privește pe copii, mai mult valorează cititul decât imaginea audio-vizuală. Și a doua variantă este bună atât pentru adulți cât și pentru copii, dar eu aș spune că ea ar trebui să fie doar o completare a imaginației și nu imaginația însăși. Când le citim copiilor, ei își folosesc imaginația apoi crează lucruri și povești în funcție de ceea ce le citim. Desenele în schimb le fac o imaginație leneșă. Noi combinăm cititul cu desenele animate și uneori filmele pentru copii. Întâi încercăm să înțelegem cartea ca atare, apoi dacă există desene animate sau filme pe carte, le căutăm și le vizionăm împreună și chiar comentăm despre diferențele dintre carte și ceea ce am vizionat.
  8. Nu în ultimul rând cititul relaxează. Ce altceva e mai comod decât o cană cu ciocolată caldă într-o mână și o carte în cealaltă? Aș sta așa zile întregi…
  9. Cititul mărește aria gândirii noastre. Tindem să avem mai puține prejudecăți cred eu, și să vedem și perspetiva altora în anumite puncte ale vieții, dacă le citim cărțile. Este bine să știm mai multe puncte de vedere asupra aceluași subiect. Aș spune că cititul este un fel de „brain storming” în care citim mai multe opinii despre același subiect și putem discerne mai bine efectele infomațiilor știute.
  10. Cititul educă – ne educă intelectual, ne cizelează manierele și ne îmbunătățește puterea și modalitățile de exprimare a trăirilor interioare. Posibil să devenim mai independenți, mai liberi în exprimare, cu o minte mai deschisă, gata să încercăm lucruri noi.

Bineînțeles sunt și alte beneficii pe care le aduc cărțile bune. Și pentru că nu avem niciodată suficient timp și poate nici chiar suficienți bani pentru multe multe cărți, aș sugera să fim întotdeauna atenți în primul rând ce carte alegem să cumpărăm și apoi să citim. Cititul nu este ușor. Necesită răbdare, perseverență, muncă intelectuală și timp. Dar toate acestea sunt răsplătite din plin și efectele se văd pe termen îndelungat. Spor la citit!

Reclame

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s