Dulce și-aromat · Uncategorized

Tartă cu căpșuni și brânză

Dacă anul trecut pe vremea asta eram în România sărbătorind ziua mea de naștere în România stresată de examenul scris pentru permis auto, anul acesta am altele pe cap. Cred că fiecare an își are provocările lui până la urmă și este de prisos să ne îngrijorăm și să ne stresăm pentru toate lucrurile. Peste toate astea însă merge și puțină „sărbătoreală”. Dacă acum o lună, mai precis pe 8 Martie sărbătoream lansarea primei cărți scrise de mine, „Eul din spatele măștii”, acum sărbătoresc altele. Și cum altfel se poate face acest lucru decât cu bucurie și cu un dulce de casă alături de cei dragi? De aceea de data asta vă prezint o rețetă preluată dintr-o revistă de Practic în bucătărie (a cărei pagină am fotografiat-o anul trecut când am fost în România și aștepta undeva într-un ungher să fie băgată în seamă).

felie de tartă cu brânză

Blatul de tartă nu este dulce, dar îl puteți schimba dacă doriți unul mai crocant și sfărâmicios cu acest blat de tartă de aici, ceea ce cred că o să fac și eu data viitoare. Dar dacă doriți un blat subțire și și nedulce, îl puteți coace cu succes pe acesta de mai jos.

Avem nevoie de:

Pentru blat:

  • 250 – 300 g făină
  • 125 g unt
  • 2 ouă
  • puțină sare.

Pentru umplutură avem nevoie de:

  • un plic de gelatină
  • 400 g căpșuni
  • 500 g brânză dulce de vaci (sau urdă)
  • 100 g zahăr brun (gustați și dacă doriți mai dulce mai adăugați zahăr)

Începem prin a face blatul. Amestecăm toate ingredientele și frământăm un aluat foarte moale, pe care îl dăm la frigider pentru o oră. După ce s-a mai întărit, îl întindem direct în forma de tartă unsă cu unt și tapetată cu făină, astfel încât marginile foii de aluat să se urce și pe pereții tăvii (aș folosi aici o tavă puțin mai înaltă pentru tartă și o să vă spun și de ce mai încolo). Deasupra tapetăm puțin cu făină foaia întinsă în tavă, apoi punem deasupra fie o foaie de copt cu boabe de fasole, fie o foaie de copt cu bile ceramice, fie o altă tavă de copt (așa cum am pus eu) pentru ca blatul tartei să nu crească și să se umfle. Dăm în cuptorul preîncălzit la 160 grade pentru 20 de minute (sau până este puțin auriu blatul pe margini). De ce folosim tavă puțin mai înaltă la copt? Pentru că se va scurge grăsime din blat, eu având o tavă cu margini joase. Scoatem blatul și îl lăsăm la răcorit, apoi îl așezăm pe platoul de servire.

Crema este foarte simplu de preparat: Batem căpșunele împreună cu brânza și zahărul prin blender (sau dacă nu avem blender, le vom sfărâma  până se fac pastă). Înmuiem gelatina în 50 ml de apă, apoi o topim după instrucțiuni fără să o dăm în fiert. O lăsăm puțin la răcorit, după care o turnăm în fir subțire în cremă și omogenizăm bine totul cu un tel. Turnăm crema în blatul de tartă, decorăm cu căpșuni și dăm la frigider pentru minim 3 ore. Poftă bună!

Anunțuri

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s