Activități pentru bebeluș

Culori și sunete la bebeluși

Cine spune că educația copilului începe la școală? Nu, nu, educația copilului nu începe nici măcar cu pruncul în sine, ci cu mama lui. Pe timpul sarcinii mama trebuie să fie liniștită, să se bucure de puiul care crește în burtica ei, să viseze la cum va fi când îl va ține în brațe, să asculte muzică bună și să citească mult, să mănânce sănătos…să se alinte și să aibă grijă de ea. Și mai ales să fie iubită și să iubească.

Și apoi pruncul a venit! Gata! Visul oricărei mame este ca puiul ei nou-născut să doarmă și ziua și noaptea, fără plânsete, urlete, nopți nedormite și nervi întinși. E clar însă că prima lună cel puțin mama și tata deopotrivă se vor simți ca doi teleghidați…având în vedere că se vor trezi de trei ori pe noapte să schimbe scutece și să hrănească noul ghemotoc. Lucrurile se mai lămuresc însă pe parcurs…

Acum bebe Luca are deja trei lunițe și a luat în greutate foarte, foarte bine, deși s-a născut sub 3 kg. La nici trei luni avea deja 6 kg. Întrebarea este, putem face ceva activități cu un pui așa mic astfel încât să-i stimulăm o creștere normală și să începem educația timpurie? Deși pare că mai mult doarme și mănâncă, și pentru bebeluși există câteva lucruri importante de știut, și da, se poate face ceva pentru dezvoltarea lor. Creierul bebelușilor este ca un burete care absoarbe o cantitate uriașă de informații. Imaginați-vă în într-un an bebelușii vor învăța să înțeleagă un limbaj, să pronunțe cuvinte, să meargă, să guste…și multe altele. Pentru ei primii ani din viață sunt o adevărată aventură, fiecare lucru este ceva nou și primesc totul cu mare entuziasm!WP_20160708_16_01_17_Pro

Bebe Luca, deși este mic, este curios, pofticios și vorbăreț. Doarme foarte bine noaptea, adoarme pe la 12 și se trezește pe la șase dimineața să pape, și iar merge la somn până pe la 9-10. Dar ca toți bebelușii, și el trebuie stimulat. Bebelușii au nevoie să li se stimuleze simțurile: văz, tactil, miros, auditiv și gustativ. Nu-i necesar să cumpărăm jucării scumpe, să folosim nu știu ce device-uri complicate pentru asta. În rândurile următoare vă prezint câteva din ideile noastre, pe care le aplic pe bebe Luca (și o parte pe care le-am aplicat și pe primul prunc dulce).

 1. Stimularea vizuală

Bebelușii la naștere nu văd clar și nici bine pentru că ochișorii lor încă se dezvoltă. Dar pe la trei luni deja încep să distingă lucrurile mult mai bine și mai la distanță, să vadă formele mari (nu își dau seama de detalii încă). De aceea este bine să-i expunem la culori diverse. Trebuie să știți că diversitatea culorilor îi obosește și adorm destul de repede. Pentru asta sunt tot felul de jucării, dar eu m-am gândit la varianta baloanelor umflate, agățate deasupra pătuțului.Nu vă spun ce fericire pe el când le-a văzut cum se mișcă deasupra lui (mai ales că le legăna un ventilator prin preajmă). Atâta s-a uitat la ele și a chicotit până a adormit. Pe lângă baloane puteți folosi jucării colorate și mai ales zâmbitoare. Uneori este posibil să nu-i placă o jucărie și să plângă la ea (cum ni s-a mai întâmplat și nouă). Dacă vreți să o accepte totuși, prefaceți-vă că jucăria îi vorbește cu vocea mamei și atunci se acomodează cu ea. Puteți agăța ghirlande din hârtie colorată, jucării ușoare deasupra pătuțului…dar totul să aibă culoare și să fie destul de mari. Ei nu se joacă încă, dar privesc (și-și sug pumnuții 😀 ). Totodată îl mai plimb prin casă și îi deschid dulapurile să vadă ce este prin ele…diversitatea îi place și îl obosește 🙂 De asemenea am observat în timp ce-l țineam pe Luca în brațe și îi citeam lui G. că îi plac cărțile colorate și mari. Câteva exemple de cărți ar fi cele de mai jos.

poza 1 poză 5 poză 9 poză 10 poză 8 poză 7 poză 2 poză 3 poză 4 poză 6 poza 6

2. Stimularea acustică

Este foarte important pentru copii zgomotul. Cel mai de dorit și dulce sunet al bebelușului este glasul mamei. De aceea mai ales când sunt agitați cântați-le. Eu îi când lui bebe Luca și îi cântam mult și lui G. (și acum îi când 😀 ). Poate spuneți că nu aveți ureche muzicală…dar bebelușului nu-i pasă de notele muzicale. Și ciorile cântă puilor :))). Totuși evitați manelele de dragul dezvoltării inteligenței pruncului, hip-hop-ul și rock-ul de dragul liniștii dumneavoastră. Copiii vor o muzică lină și baby Mozart este perfect pentru ei. De asemenea dacă alegeți jucării, alegeți-le cât mai nezgomotoase posibil, care să aibă o melodie sau un sunet cald și nu strident. Am aruncat ceva jucării faine tocmai din cauza zgomotului care îmi dădea dureri de cap!

3. Simțul tactil

Pentru copii atingerile sunt esențiale dezvoltării. Când hrănesc bebelușul nu-l țin numai în brațe. Îl mângâi și îi vorbesc. Îi place mai ales să-mi mângâi fruntea și năsucul…asta îl face să adoarmă și să se liniștească. Când îi mângâi năsucul adoarme ca hipnotizat. Masajul puiului după băiță, sau două băițe pe zi pe timp de vară când este cald este ideal. Eu îi fac și dimineața și seara băiță și asta îl relaxează foarte mult! Doarme…ca un prunc ce este 😀

4. Simțul olfactiv

Chiar dacă e bebe, și el are preferințe când vine vorba de miros. Mirosul preferat al bebelui este cel de mamă. Dar de mamă îngrijită! Astfel că este ideal ca și mama să facă dușuri dese și totodată să nu se dea cu parfum prea mult sau prea puternic. Dacă alăptează mama  trebuie să-și spele sânii înainte de alăptare pentru a evita aftele bucale. Noi ne spălăm farfuriile după ce mâncăm, așa că și bebelușii vor spălate „farfuriile lor” indiferent dacă este vorba de alăptare sau de sticluțe.

5. Simțul gustativ

Bebelușii în general sug lăptic, dar sunt și foarte pofticioși. Bebe Luca mestecă în gol când ne vede că mâncăm și mi-e tare milă de el! Recunosc că i-am pus pe vârful limbii gusturi noi cum ar fi o picătură de suc. Când spun o picătură, asta înseamnă ceva aproape invizibil, ceea ce-i destul pentru un bebe de vârsta lui. Totuși de dragul sănătății dații apă în loc de ceai. Iar dacă totuși are colici, îi puteți da sirop de colici (eu îl folosesc pe cel de mai jos – deși rareori i-l dau și are un efect minunat), sau ceai de mușețel foarte slab neîndulcit. Mai sunt și alte ceaiuri, dar este peferabilă apa.

Sunt multe de spus despre bebei și educarea lor. Drept este că educația începe cu aceste lucruri mărunte pe care le facem în fiecare zi pentru micuții noștri pentru a le stimula curiozitatea. Cel mai mult însă îi dezvoltă iubirea și armonia părinților. Deci înainte de toate dați-le multă iubire!

Reclame

7 gânduri despre „Culori și sunete la bebeluși

 1. Din păcate, eu m-am informat destul de târziu despre stimularea vizuală la bebeluși. Glenn Doman vorbește foarte frumos despre importanța stimulării la bebeluși. Foarte frumos te-ai organizat. Felicitări!

  1. Mulțumesc. Eu am observat asta la bebe G. și am acționat în cauza acum. Dar mai este ceva. Știi că bebe începe să gângurească. Stimulează-l tu mai mult. Gângurește și tu ca el în fața lui mișcându-ți buzele și vei vedea că te imită. Așa faci exerciții și va vorbi mai repede 🙂

   1. Gândurește de câteva luni. La 3 luni jumătate, a spus clar ”mama”. Am început programul de Reading al lui Glenn Doman 🙂

   2. Așa-i e scump tare. Micuțul meu are acum 3 luni și 12 zile. Ieri s-a întors pentru prima oară pe burtică singur și a spus mama clar. A observat că dacă spune mamamamama vin și-l iau în brațe :)) Vai ce psihologie știu pruncii ăștia!

   3. Obișnuiam să-l țin în relax mult (știi, legănuțele alea în care țin piciorușele în sus). Apoi mi-am dat seama că dacă stă acolo nu poate face multe mișcări. Așa că îl pun în pătuț sau pe pat. Și așa a descoperit el că se poate întoarce. Și numai asta face toată ziua de ieri :)))

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s