Biblioteca minunată

Jurnalul Annei Frank – file de carte cu un sfârșit trist

Fiecare dintre noi preferă filmele și cărțile cu un happy end. Parcă rămânem împăcați că totul se termină inevitabil cu bine, și toate greutățile și problemele prin care trec personajele, vor fi uitate în momentul când sfârșitul fericit se va ivi.

Adevărul este însă că în viața reală sfârșitul nu este întotdeauna fericit. Sunt și oameni care pierd lupta cu viața sau cu problemele prin care trec. Tragedia lovește inevitabil în viețile oamenilor. Ea nu este doar parte a poveștilor tragice, ci și o realitate zilnică.

Jurnalul Annei Frank (ediția completă din 2016), face parte din categoria mărturiilor dramatice, care redau întâmplări din timpul nazismului. Cartea a avut un puternic impact emoțional asupra a milioane de cititori, și recunosc că și eu fac parte dintre ei.

Anne este un copil evreu care se mută împreună cu familia ei în Olanda pe când avea doar patru ani, pentru a scăpa de persecuțiile naziste. Alături de sora ei Margot, Anne duce o viață liniștită și fericită, fără griji și lipsuri. Tatăl Annei are o afacere (producător de conservanți și condimente) din care se întreține familia ei. În ziua când împlinește 13 ani, Anne primește în dar un frumos jurnal, în care începe să scrie chiar de pe atunci trăirile ei zilnice. La început însemnările ei sunt foarte copilăroase, poate chiar egocentrice, și pe alocuri fără stil. După o lună de la primirea jurnalului, familia ei este nevoită să se ascundă într-o clădire ascunsă privirilor, numită Anexă, pentru a scăpa și aici de persecuțiile naziste care-și extinseseră tentaculele. Alături de familia ei formată din patru persoane (Mama, tata, Margot și Anne), se mai adăpostesc încă cinci persoane. De aici încolo Anne notează atât trăirile ei interioare, cât și întâmplările uneori amuzante, alteori dramatice pe care le trăiește alături de ceilalți „clandestini”.

Mâncarea sărăcăcioasă le este procurată cu greu de câțiva prieteni care știu de ei, iar viața pare din ce în ce mai insuportabilă în Anexă. Pe lângă toate acestea Anne devine tot mai matură și cu o reflecție tot mai profundă asupra ei înseși. De la copilul răsfățat de 13 ani, devine încetul cu încetul adolescenta îndărătnică și obraznică, apoi se transformă în tânăra matură (mult prea devreme) și încercată, care visează cu optimism la pace și libertate.

Cartea în sine este o capodoperă literară dar și psihologică. Trecerea de la exprimarea copilărească la cea sofisticată și totuși simplă, se face încetul cu încetul, astfel încât cititorul nu remarcă o transformare abruptă și discontinuă între stiluri.

Jurnalul Annei Frank descoperă transformarea umană de la o etapă la alta a vieții. Este ca o metamorfoză a unei omide într-un frumos fluture. Anne visa să devină scriitoare. Știa să vorbească în franceză, germană, neerlandeză și învăța engleză. Pe lângă toate acestea îi plăceau mult mitologia greacă, arta, cititul, precum și istoria. Detesta algebra. Era o fire veselă, uneori părând obraznică doar din dorința tinerei de a-și ascunde adevăratele trăiri sufletești tulburătoare.

Jurnalul Annei Frank se încheie brusc pe 1 august 1945 cu o reflecție proprie, iar pe 4 august familia este denunțată, și toți cei 8 locatari ai Anexei sunt arestați și trimiși în lagăre. Dintre toți, doar Otto Frank, tatăl Annei supraviețuiește. Anne moare de tifos alături de sora ei la începutul lui Martie 1945, cu doar o lună înainte de eliberare.

Deși moartea părea că i-a tăiat aripile visului de a deveni scriitoare, Jurnalul Annei Frank a făcut din adolescenta rebelă o scriitoare de talie internațională. Recomand cartea cu drag. Ediția de 2016 este preferabilă, deoarece doar ultima ediție conține toate foile din jurnalul ei, din primele ediții fiind excluse textele cu referire sexuală (fiind considerate scandaloase la acea vreme), precum și textele care făceau referire la mama Annei, fiind considerate de Otto Frank nepotrivite la adresa memoriei soției lui, care la rândul ei a decedat de foame și epuizare într-un lagăr de concentrare în decembrie 1944.

Pentru iubitorii de carte, această operă literară va fi o adevărată delectare 🙂

 

Publicitate

2 gânduri despre „Jurnalul Annei Frank – file de carte cu un sfârșit trist

  1. M-a bucurat mult aceasta recenzie. Am primit de curand jurnalul Annei Frank (o editie in engleza, din 2000, ce-i drept) si eram nerabdatoare sa o citesc. Dupa acest articol, sunt si mai nerabdatoare, cred ca o sa-i mut pozitia in „to read list” cateva locuri mai in fata 🙂

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.