România

Bucovino plai cu flori…

Bucovino plai cu flori…Unde sunt ai tăi feciori…

Într-un colț de țară, Bucovina este ca o nestemată pe un inel din aur. Dealurile și munții care o înconjoară, o ocrotesc precum sunt ocrotite ouăle într-un cuib. Ici și colo sunt presărate sate întinse și orașe mici, cu oameni gospodari și prietenoși, care încă mai țin obiceiurile strămoșești. De fapt cu mândrie putem spune că duminică de duminică, precum și în sărbători, bucovinenii își îmbracă straiele tradiționale și se duc cu drag la biserică. Catrințele și cămășile care odinioară au fost puse la naftalină, astăzi sunt lucrate din nou cu măiestrie, și purtate cu dragoste și dor.

Bucovinence îmbrăcate tradițional.
*Fotografie folosită cu permisiune

Primăvara turmele cu oi sunt mânate cu fală spre munții înalți, iarna troienele acoperă casele mari și frumoase, vara pădurea este plină de roadele naturii, iar toamna oamenii muncesc din greu culegând fructe și legume și conservându-le pentru anotimpul rece.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bucovina este un mic colț rupt din rai, unde liniștea și frumusețea încă sunt păstrate la loc de cinste. Nu este om care să lucreze sau să gătească duminica. Este locul perfect unde omul își poate găsi liniștea și pacea, unde poate să evadeze din cotidian și stres.

Odată ajuns aici, omul uită de aglomerația orașelor și de muncile solicitante. Toate se risipesc în fața priveliștii minunate care dăinuie pretutindeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce putem spune despre bucatele bucovinene? Sunt delicioase. Bineînțeles, gusturile nu se discută, dar toți cei care s-au delectat sarmelele sau căpșunile cu smântână, sau cei care s-au bucurat de savoarea fragilor cu mămăligă și cu lapte bătut, nu le-au uitat niciodată. Ce să mai vorbim de balmoșul ciobănesc sau de renumita ciorbă rădăuțeană?

Dincolo de cuvinte, fotografiile vorbesc de la sine. De ce am pleca în concediu în alte țări, când avem și noi locuirile noastre unice și deosebite? Și Bucovina poate fi una din locațiile puse în lista celor 100 de lucruri pe care trebuie să le vezi cât timp trăiești.

Bineînțeles, și aici, în inima naturii se văd păcatele celor lacomi. Exploatarea lemnoasă ilegală este una dintre cele mai răspândite „boli”. De la exploatarea în masă a pădurile de către oamenii de afaceri care mituiesc încoace și încolo, până la micii hoți de copaci care taie de unde poftesc din codrii noștrii, toți mușcă pofticios din frumusețile meleagurilor noastre.

O altă problemă este lipsa locurilor de muncă. Greu există o casă în care să nu fie măcar un membru al familiei plecat în alt stat la muncă. În zonă există diverse fabrici de încălțăminte cunoscute, precum Marelbo, Agdesy, Necolis sau Nevalis, mai sunt și alți mici întreprinzători, dar nevoia de locuri de muncă nu este acoperită de toți aceștia din păcate.

Există aici o lipsă mare de investitori. Oamenii de aici  nu sunt obișnuiți să trăiască din ajutoare sociale, iar în momentul în care nu au posibilități financiare, pleacă instantaneu în alte state. Antreprenorii care doresc să investească în Bucovina sunt mai mult decât bineveniți.

Aș putea să vă vorbesc zile întregi despre frumusețea și liniștea de aici  din Bucovina. Am locuit 10 ani lângă malurile Mării Egee, unde puteam privi răsăritul oglindindu-se în mare, iar apusul adormind în spatele munților. Dar nu am găsit nimic mai glorios în natură decât fălnicia munților și dealurilor din Bucovina, unde vara aerul este proaspăt, și iarna totul pare un regat rece de basm. Nimic nu poate relaxa mai mult decât liniștea care se găsește aici….Vă așteptăm în Bucovina :).

Reclame

8 gânduri despre „Bucovino plai cu flori…

  1. Frumoase fotografii. Ma bucuri ca sunt oameni care promoveaza frumusetile Romaniei! Romania are foarte multe locuri foarte frumoase care merita vizitate zi promovate!

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s