Pentru mulți părinți, a vorbi despre intimitatea sexuală cu copiii lor reprezintă clipe de groază. Deși copiii încă îmi sunt mici, și eu mă gândesc serios despre cum și când să îi învăț cum să se raporteze corect în ceea ce privește sexualitatea. Ca și părinte am și eu întrebările mele, și bineînțeles că stau cu ochi de vultur în umbra copiilor mei, pentru a-i proteja de orice tip de abuz. Totuși aveam și am nevoie de materiale educative, de un ghid despre cum să mă raportez la acest subiect față de copiii mei.
Sexul în sine reprezintă un subiect tabu în cultura românească. De multe ori în loc să fie privit ca pe un dar frumos, primit din partea lui Dumnezeu, care trebuie deschis doar la timpul potrivit stabilit de El, este privit ca pe ceva vulgar, pe seama căruia se fac glume proaste, abuzuri și tachinări.
Și uite așa creștem într-o cultură în care sexualitate ne este reflectată diform, iar noi o proiectăm mai departe în mod eronat copiilor noștri. Și dacă părinții nu-și învață copiii ce este bine și ce este rău cu privire la sexualitate, atunci cine să-i învețe? Școala? Copiii mai mari? Alți adulți? De unde știm noi că aceștia îi învață lucruri bune? Trebuie să ne asumăm responsabilitatea și în acest domeniu din viața copiilor noștri.
De curând mi-a căzut în mâini o carte foarte bună pe această temă, proaspăt scrisă de o mămică și totodată un psihoterapeut, care profesează în domeniu de peste zece ani. Recunosc că nu am citit o carte mai clară, mai practică și mai bună cu privire la educația sexuală în familie, decât cea a Andei Mogoș. Aș lua-o ca pe un ghid în educația sexuală a copiilor. Din cartea ei am aflat lucruri noi, dar mi-am amintit și lucruri pe care le știam deja dar care se „prăfuiseră” într-un colț al memoriei mele.
Anda tratează în cartea ei „Educația sexuală în familie”, subiecte precum când și cum și la ce vârstă trebuie să discutăm cu copiii noștri despre relațiile intime, cât trebuie să le spunem și ce trebuie să le facem cunoscut cu privire la acest subiect. De asemena face referire la abuz și homosexualitate, iar aplicațiile sunt foarte practice.
Îmi place vocabularul simplu pe care îl folosește în carte. Este o lucrare literară care se citește foarte ușor și repede, și aș spune că este o carte pe care nu apucă să se pună praful, pentru că avem nevoie de ea la orice vârstă atâta timp cât avem copii prin preajmă.
Aveți deci dubii și bariere în discuțiile despre sexualitate și intimitate cu copiii voștri? Este timpul să aflați că nu sunteți singurii, dar și că este important să dăm barierele la o parte și să fim mai deschiși și sinceri cu cei pruncii. Dacă nu suntem noi, părinții astfel, atunci la cine să ne așteptăm să fie?
Sunt curioasa daca o gasesc ca ebook sau in pdf ?
Daca nu o găsești însă ți-o trimit eu când revin in tara 😀