Lumea în culori obiective

Ce-i și cu românii plecați din România?

Observ în ultima vreme o repulsie și o atitudine negativă față de emigranți și în general față de diaspora. Poate este din cauza ultimelor alegeri prezidențiale, când diaspora chiar a avut un cuvânt de spus, sau poate că râca este mai veche… cert este faptul că am citit multe articole disprețuitoare la adresa „căpșunarilor, curvelor și menajerelor care îngrijesc babele”. Cumva termenul de emigrant este egal cu cel de prost, de incult, de om de nimic. Oare așa să fie? De unde a apărut repulsia asta față de românii care au părăsit România temporar sau pe lungă durată?

Dragilor, să nu credeți că migrația s-a inventat în România, și că este un fenomen nou, inventat de noi, românii, care s-au trezit că vor să călătorească. Migrația este de când lumea. Triburile obișnuiau să migreze în funcție de resursele oferite de fiecare destinație, oamenii călătoresc și se mută de cât au fost creați. Dacă nu era așa, atunci eram toți adunați într-un singur loc, nu am mai fi fost risipiți pe toate continentele. Până și animalele și păsările migrează. De ce ar trebui să ne mire asta la oameni?

Când vorbesc despre migrație, cam știu despre ce vorbesc. Mi-am dat și licența și masterul pe această temă, și eu însămi am testat-o ani buni. Am văzut și bine și rău, am văzut barierele cu care se confruntă omul când pleacă într-un stat străin, nedreptățile, dar și bucuriile pe care le trăiește acolo unde se duce. Că doar viața nu începe și se termină cu și în România.

Cine emigrează? Toți!!! Înainte de `89 ar fi plecat toți românii din țară ca turma, dacă s-ar fi putut. Dovadă stau atâtea cărți scrie despre cei care și-au pierdut viața încercând să treacă Dunărea înot numai ca să scape de regim. După anii `90 au plecat toți cei care au avut unde să se ducă, și care au putut. Cred că aproape fiecare familie din România are pe cineva (o mamă, un tată, un unchi, un copil…) plecat pe coclauri. Și efectele migrației din punct de vedere social au fost dureroase: mame singure, copii abandonați printre rude și prieteni…le știm deja.

Tot printre emigranții ăștia se află și Ilie Năstase, și Nadia Comăneci și mulți alții. Ca să nu mai spunem că, precum fiecare stat civilizat, avem ambasade peste tot în lume care pot fi numărate în numărul celor plecați din țară. V-ați gândit vreodată la efectele politice pe care le-ar avea retragerea ambasadelor din alte state? Dar ce să mai spunem de emigrații plecați pentru studii la universități de prestigiu, sau de cei care sărmanii stau în alte state pe caz de boală. Motivele migrației sunt nenumărate, și în caz că n-ați aflat, asta se numește GLOBALIZARE. Toate statele își au emigranții lor. Asta nu înseamnă că cei lăsați la vatră sunt eroii care luptă. Din câte știu eu eroii se nasc pe fronturi de luptă. Bineînțeles că și cei de acasă își au rolul lor important. Dar asta înseamnă munca în echipă, cei de la vatră îi susțin pe cei de pe front…

Nu au plecat și nici nu pleacă din România doar „căpșunarii” și „curvele”, că sincer „căpșunari” și „curve” au toate statele, nu numai noi. Ci din contră mulți dintre cei care pleacă au studii superioare și culmea, sunt foarte apreciați acolo unde se duc, și sunt recompensați pe măsură. Dar ce fac oamenii aceștia cu banii? Pentru că de asta se duc în primă instanță.

Ce fac? Vă spun, eu că știu despre ce vorbesc. Foarte mulți trimit bună parte din bani tot în România, la „patrioții” care au rămas să lupte, și care aruncă cu roșii în emigranți. O bună parte din PIP-ul României este format din veniturile trimise de emigranți. Și eu la rândul meu am investit în România într-o proprietate, și sincer din banii mei de emigrant am plătit oameni la lucru acolo, poate mai scump decât aș fi plătit în statul în care am plecat. Am plătit impozite în România, taxe și tot tacâmul… Cu banii de emigrant!

Credeți că cei plecați nu știu ce se petrece în țară? Ba știu, și încă foarte bine. Și mulți dintre ei s-ar întoarce cu bucurie la ale lor în România, dar le este teamă…Vedeți voi? Migrația este ca un cerc vicios: odată intrat în el, greu mai ieși, și asta pentru că este greu să te readaptezi într-o țară pe care ai părăsit-o cu ani în urmă, unde ești judecat și chiar respins și privit de sus. (Aviz celor care se întorc în România pentru concediu. Încercați să vă reamintiți limba maternă, și lăsați-o pe cea dobândită unde-i este locul. Nu de alta dar dați dovadă nu că sunteți o rasă superioară – așa cum doriți să pară, ci mai degrabă că nu sunteți capabili să rețineți două limbi deodată: când învățați una, o uitați pe cealaltă. Mai luații magneziu, mâncați ciocolată și țineți-le minte pe amândouă, folosindu-le pe fiecare la locul ei).

Data viitoare când judecați emigranții, gândiți-vă că mulți sunt cei din generația tânără care au ajuns unde sunt acum, tocmai pentru că au fost susținuți financiar de un amărât de emigrant „căpșunar”, „zidar”, „menajeră” sau „doctor” sau ce-o fi el. Nu aruncați cu pietre. Mâine s-ar putea să fiți voi în postura de a părăsi România, și nu o să vă placă să fiți surghiuniți.

Un gând despre „Ce-i și cu românii plecați din România?

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.