Lumea în culori obiective

Două capre pe-o punte

Se spune că era o dată o punte foarte strâmtă, deasupra unei prăpăstii. Nu se putea trece pe ea decât pe rând. Într-o bună zi o capră a hotărât să treacă puntea. Dar la mijlocul ei, surpriză!!! O altă capră traversa aceeași punte în direcția opusă. Și cum fiecare capră era la fel de orgolioasă și credea că are dreptate, dorea întâietatea trecerii. Astfel caprele noastre s-au luat la ceartă, apoi la împuns până când au căzut amândouă de pe punte în prăpastie.

Morala? O ceartă nu duce niciodată la nimic bun, ci doar la prăpastia între relații.

De ce scriu despre cele două capre? Uneori și noi ne purtăm ca ele. Suntem în relații bune, până când se nimerește să fim cu opinii diferite în legătură cu un subiect anume. Ne luăm la contrazis, la ceartă…și relația se rupe.

De pildă referendumul. Cred că jumătate din lista de prieteni de pe Facebook au impresia că sunt un baubau care ar arde gay-ii pe rug, doar pentru faptul că sunt pro-life, pro- familie heterosexuală și bineînțeles pro-referendum în cazul de față. Vă spun doar că este o impresie greșită. Nu am nimic cu oamenii care practică un comportament sexual diferit de al meu. Este decizia și problema lor. Ci sunt doar împotriva curentului LGBT. Nu degeaba am scris cartea „Eul din spatele măștii”, pentru că dincolo de ceea ce afișăm noi din punct de vedere social de multe ori poate fi o mască, iar noi suntem diferiți dincolo de ușa căminului nostru. Dacă ar fi să acceptăm fiecare chestie diferită pe care o are fiecare în parte, ar trebui să avem câte un referendum săptămânal. Sunt tolerantă cu oamenii, dar NU sunt tolerantă cu ideile. Pentru că știu că o idee, un concept poate schimba viețile. Un simplu cuvânt o poate face, darămite o idee. O idee greșită și…ne poate costa viața.

Deci ce facem când suntem în situația celor două capre de pe punte? Ne luăm la ceartă doar pentru că avem dreptate? Recunosc că rareori mă cert cu cineva. Și de regulă îmi susțin punctul de vedere, spun ce am de spus, și gata. Nu evit confruntarea directă, dar o prefer pașnică. Și nici nu iau în râs opinia celuilalt pentru că e diferită de a mea. Poate nu are dreptate, sau poate nu îi dau dreptate, dar are dreptul la o opinie până la urmă. Este un drept fundamental uman să ai libertatea de a te exprima liber, până la o limită.

Și da, ne putem exprima în multe feluri: prin vorbe, prin gesturi, fapte, creații artistice…Aș spune că lumea întreagă cu toate invențiile ei, este un mod al oamenilor din generațiile trecute care s-au exprimat prin pasiunile și crezurile lor.

De ce nu au toți dreptate? Pentru că de când e lumea există și un set de valori fundamentale impuse de etică, moralitate și mai ales de natură. Și dacă ieși din ele uneori prin faptul că gândești diferit, nu înseamnă că „gândești înafara cutiei”, ci pur și simplu înseamnă să treci de limitele impuse natural.

Una este să treci de limitele sociale sau religioase, și alta e să treci de cele naturale, etice și morale. Aș putea scrie o întreagă carte pe tema asta, dar mă rezum aici.

Este trist că uneori din cauza încăpățânării, a orgoliului, sau chiar a ironizării ideilor celuilalt, se rup relații, sau se îndepărtează oamenii. Până la urmă nu voi, cei care sunteți mai puțini conservatori propagați toleranța? Și atunci de ce nu tolerați și ideile celor mai conservatori? Dar probabil că asta este doar o întrebare retorică…

Lasă un comentariu, părerea ta contează...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.