Vă place turta dulce? Mie da. Am probat rețeta asta de anul trecut, dar nu mi-au plăcut pozele făcute și nu am postat-o. Nici anul ăsta n-au ieșit prea grozave pentru că afară toarnă cu găleata și nu am lumină suficientă ca să iasă cum aș fi vrut. Dar nu mai amânăm pentru că se apropie Crăciunul cu pași repezi și cu toții vrem să fim gata cu toate până atunci. Rețeta de față o am de pe blogul Laurei Adamache. Acest tip de turtă dulce este foarte moale și a doua zi, și a treia zi și a zecea zi și este foarte aromată și delicioasă! Din porția de mai jos ies o mulțime de biscuiței de turtă dulce! Dacă nu vă place turta dulce prea aromată, sugerez să tăiați puțin din cantitatea de mixt de condimente. Este foarte simplu de preparat. Deci să mergem la treabă 🙂
Avem nevoie de:
- 500 g făină
- 350 g miere
- 100 g zahăr
- 100 g unt
- 1 ou
- 1 lingură cacao
- 10 g bicarbonat de sodiu
- 3 linguri lapte
- 30 – 40 g mix pudră pentru turtă dulce ( coriandru, scorțișoară, cardamon, anason, cuișoare, nucușoară)
Pentru glazură:
- 350 g zahăr pudră
- 1 albuș
- 2-3 picături suc de lămâie
Amestecăm mierea cu untul și zahărul într-o cratiță cu fund dublu și o punem la foc foarte mic. Când untul și zahărul s-au topit complet, dăm la o parte cratița și așteptăm 2-3 minute să se răcească amestecul din ea. Adăugăm oul, 1 lingură de cacao, și condimentele și amestecăm bine. Adăugăm și făina cernută și frământăm totul foarte bine. Dacă aveți mixer aici sau mașină de frământat, e genial, pentru că aluatul este foarte lipicios. La final adăugăm bicarbonatul amestecat cu cele trei linguri de lapte și frământăm foarte, foarte bine, pentru a fi distribuit peste tot. După ce am frământat aluatul cel obraznic, îl învelim în folie de plastic și îl dăm 24 de ore la frigider. A doua zi n-o să vă vină să credeți ce cuminte vi s-a făcut aluatul. Pe semne că l-a luat frigul, pentru că este aluatul perfect…elastic, nelipicios, numai bun de manevrat. Înfăinăm bine masa de lucru și întindem din aluat două foi de 0,3 – 0,5 cm grosime, deci o foaie subțire. Decupăm formele de turtă dulce și le punem pe tava învelită în foaie de copt. Îi dăm la cuptorul preîncălzit la 170 grade timp de 8 minute (nu mai mult) – la cuptorul electric, iar la cel cu gaz 10 -12 minute. Când au crescut fursecurile, dar încă nu s-au rumenit nici măcar pe margine, îi scoatem din cuptor. Îi lăsăm la răcit în tavă pentru că sunt foarte fragezi!
După ce sunt reci și gustați deja :D, trecem să facem glazura (care este importantă pentru adaugă un plus de aromă și dulceață turtei dulci). Batem bine de tot albușul și adăugăm treptat picăturile de lămâie. Adăugăm treptat și zahărul pudră. Vom obține o consistență cremoasă. Puteți adăuga colorant alimentar pentru culoare. Decorați turta dulce apoi lăsați-o la uscat. Garantez că rămâne moale și pufoasă mult timp. Se păstrează într-o cutie cu capac 🙂 Poftă bună!
Copil fiind, credeam că turta dulce trebuie să fie tare, așa cum o luam din târg sau din magazine. Încă un mit pe care-l elimin cu plăcere. 🙂
O, știu de care spun! Am rețetă și pentru aceea pe care o știi tu. Uite aici link 🙂 https://floridemandarin.wordpress.com/2012/02/13/turta-dulce-un-deliciu-traditional/
Mulțumesc încă o dată! 🙂
Mi-ar place să-mi servesc cititorii și personal 🙂 dar…dacă nu se poate, măcar așa virtual :))